Mas

Mas, svitmas, långshyttemas, ett kortspel för 1-6 spelare.

Tag en kortlek utan jokrar. Givaren ger spelarna tre kort vardera, ett i taget, lägger sedan resten av korten med baksidan upp i mitten och vänder upp översta kortet och lägger det bredvid högen.

Insamlingen

Första delen av spelet så samlar man på kort att använda i slutspelet. Varje spelare lägger varsin gång i tur och ordning ett eller flera kort av samma valör och ersätter omedelbart utlagda kort med nya från högen. Plockar man upp ett till i samma valör får man, om man vill, lägga på det och ta ännu ett nytt kort. Har man kort i samma valör som någon föregående spelare måste man lägga det (vid flera möjligheter måste man lägga det högsta). Detta kallas motlägg.

Den som har lagt högst tar in sticket om inte två eller fler spelare har lagt motlägg då dessa spelare lägger på nytt varsin gång. Även nu måste man lägga lika om man kan. Tycker man ej att handens kort duger får man ”chansa” d.v.s ta talongens översta kort och lägga på sticket. Den som slutligen är högst tar in sticket och lägger korten med baksidan uppåt framför sej på bordet och startar därefter nästa stick.

Sista kortet i talongen bestämmer trumfen och sparas hos den som skulle ha haft det och visas först när alla har slut på kort. Nu kontrollerar man också att alla har minst fem kort. Om någon eller några inte har det så får dom skiten d.v.s. samtliga kort från två till och med fem (även trumfen) från dom övriga spelarna.

Slutspel

Nu gäller det att bli av med korten. Trumfen börjar. Nu får man lägga korten sekvensvis, i nummerföljd inom en färg (därav namnet svitmas). Spelare i tur måste slå högre i samma färg eller lägga trumf. Om man inte kan eller vill får man plocka upp översta kortet/sviten (om flera spelares kort går i svit med översta plockas samtliga) till handen.

När det finns lika många utlägg som spelare är det avstick och korten kastas. Spelare som slog sist börjar därefter på nytt. Även att fullborda hel svit 2-ess räknas som avstick. Om det blir tomt på bordet efter plock så slår nästa spelare valfritt kort.

I mas finns ingen vinnare utan bara en förlorare som får ge.

Med avstickshög

Om man är två spelare kan man lägga dom undan dom 10-15 översta korten vid given. Dessa kort kallas för avstickshög och används i slutspelet. Varje gång vid avstick plockas ett kort härifrån till handen. Tar avstickshögen slut fortsätter spelet som vanligt.

3 reaktioner till “Mas”

  1. Spelet kallas också Hund. I alla fall i delar av Norge.

    Om första spelfasen slutar med att två spelare bara har ett kort av samma valör byter man kort med den andre spelaren.

    Om en spelare har ett kort kvar i första spelfasen när alla andras kort tagit slut får man behålla det efter att man visat upp det.

  2. Spelet kallas här i Kalmar län för Svensk skitgubbe, och de spelet där man från början har sammanlagt 6 kort liggandes framför sig och tre på hand, kallas kinesiskt skitgubbe.

  3. Känns som ”skitgubbe” är det vanligaste namnet på detta spel. Namnet ”Mas” är för mig helt okänt, lite historia om just det namnets härkomst och om det finns något ursprungsnamn vore trevligt att läsa om.

    Blev först lärd det här spelet av min morfar, även om jag inte blev ”skitgubbe” utan ”smutspojke” pga min ringa ålder =)

Lämna ett svar