25 reaktioner till “Övriga Kortspel”

 1. söker efter ett kortspel som jag har hört kallas för ”kung och pyre” man spelar 4 eller 5 omgångar och vill gärna lära mig det spelet 🙂 nån som vet det eller vad det egentligen heter så jag kan lära mig det?

 2. Jag har sett en kortlek till ett svenskt spel som heter Mugg. 90 kort med talen 1-15, 6 av varje. Asken saknar tillverkarnamn och regler. Den är nog minst 70 år gammal. Någon som vet mer?

 3. När jag var mindre brukade jag alltid spela ett kortspel som vi kallade för Citron . Någon som vet vad det egentligen heter? Man skulle samla 4 par i olika högar men minns inte riktigt hur det gick till..

 4. Hej, jag brukade spela ett spel som vi kallade ”hand och fot” men jag har glömt reglerna. Man använder 2 kortlekar och spelet går ut på att man delar ut 20 kort till alla spelare uppdelat i 2 högar, en hand och en fot.

  ”Foten” lägger man på bordet utan att kika på och får inte användas förrän man fått slut på korten på ”handen” Reglerna är liknande canasta, alltså man ska göra ”rena” och ”orena” högar med hjälp av 2or och jokrar.

  Om man är 4 spelare kan man spela i par och hjälps då åt att bygga högar av samma valör. Spelet har 4 omgångar, en 50 öppning, en 70, en 90 och en 120 tror jag.

  Är det någon som känner igen spelet och kan länka en sida där jag kan hitta fullständiga spelregler eller om dom kan skriva ned reglerna så skicka gärna ett mail till mig eller svara i den här tråden. Fullt möjligt att namnet vi använde är helt fel men någon borde känna igen reglerna =)

 5. Hej, är det ngn som kan reglerna till tvåmannswhist?

  Det ska väl finnas i två varianter, en där 20 kort läggs ut på bordet, 10 med magen ner och 10 med magen upp per person, och 6 kort går till handen.

  Men vet ni om man ska vända på ett ”magenerkort” så fort som ”mageuppkortet” har lagts?
  Sen tror jag att man kan spela det på ett annat sätt där man inte lägger korten på bordet. Vet någon?

 6. Spelade ett spel på 80 talet under lååång resa… jävliga dagmar, lärde oss detta av ett norskt par… tappat allt.. Någon som vet ngt om detta spel.
  Tacksam för allt.
  // Jörgen

Lämna ett svar