Kortspelsintroduktion

Allmänt

Kortspel tros komma från Kina och spritts till Europa via muslimerna på 1300-talet.

Det finns en oerhörd mäng olika kortspel och det är svårt att dela upp dem i grupper efter någon enkel princip. Några exempel på svenska kortspel är Vira, Priffe och Rödskägg. UNO är ett typiskt svenskt kortspel på ett patenterat spel som spelas med skärskild kortlek och vars uppbyggnad skiljer sig från vanliga standardkortlekar.

Spelkort

Spelkort är kort som används för att spela kortspel med. En uppsättning spelkort som kan användas till kortspel kallas för en kortlek (lek, kortpacke). Ordet ”kort” kommer från latinska ordet ”charta” som betyder pappersstycke. De första spelkorten tros ha uppfunnits i Kina för kanske 1000 år sedan eller mer, men det är osäkert när. Kanske under Tangdynastin på 800-talet. Spelkorten kom till Europa ca 1370. På 1700-talet blev de populära i Sverige.

De finns flera olika kortlekar som används till spel. Den totalt dominerande i Sverige (och många andra länder) är den fransk-engelska kortleken. Några andra kortlekar: Tarotkortlek, Killekortlek, Spansk kortlek, Italiensk kortlek, Schweizisk kortlek. Det finns också särskilda kortlekar som bara används till vissa patenterade spel, t.ex. UNO och Falling, eller till samlarkortspel som t ex Magic: The Gathering.

Andra Kortspelsgrupper

Pokerspel är en annan stor grupp av kortspel som uppstod i USA på 1800-talet. Det gemensamma för pokerspelen är att man kan satsa eller inte satsa på den bästa kombinationen av kort från giv till giv, vilket gör pokerspel till både kortspel och vadslagningsspel.

Samlarkortspel är en kombination av spel och samlarbilder. Det mest kända samlarkortspelet är förmodligen Magic: The Gathering. Andra populära samlarkortspel är Pokémon och Digimon, vilka i högre grad har karaktär av samlande än spel, och är intimt förknippade med kommersiell lansering i flera medier.

Kortspel för en deltagare kallas patienser.

Kortspelstermer

 • Färg
  Färg eller svit (eng. suit) är en av de två egenskaper som entydigt bestämmer ett korts identitet i en vanlig fransk-engelsk kortlek. Den andra egenskapen är valör.De fyra färgerna i den fransk-engelska kortleken är: spader (♠), hjärter () , ruter () och klöver (♣). Denna uppräkningen är också färgernas rangordning i bridge från högsta till lägsta. I de flesta kortspel är dock färgerna likvärdiga. Parallellfärgen till en färg är den andra färgen av samma kulör.Färg (eng. flush) är även namnet på en pokerhand.
 • Förhand
  Förhand är en kortspelsterm som beskriver den spelare som startar spelet, oftast den som sitter närmast till vänster om Given
 • Giv
  Giv är ett begrepp inom kortspel som används i två lite olika betydelser.

  1. Giv kan betyda omgång, dvs. momentet från det att korten delas ut tills man spelat färdigt med dessa kort. De flesta kortspel spelas som flera givar efter varandra. Detta begrepp används framför allt i sticktagningsspel.
  2. Giv kan också syfta på den person som blandar och delar ut korten inför varje omgång. I alla västerländska kortspel är det en standardregel att man turas om att vara giv och att denna turordning vandrar medsols. I poker använder man ofta en s.k. ”knapp” för att lättare hålla reda på vem som är giv i den aktuella omgången. I många pokerspel påverkar nämligen knappens läge i vilken ordning spelarna måste avge sina bud. Den som övertar givens uppgifter på ett kasino kallas dealer eller croupier.
 • Saka
  Att saka är att inte följa färg (och utan att trumfa) i ett kortspel. I de flesta spel är det inte tillåtet att saka om man kan följa färg. Med ”följa färg” menas att lägga i samma färg som den som inledde sticket. I några få kortspel är det tillåtet att saka trots att man har kort i samma färg som det som inledde sticket. Man kan inte vinna ett stick med sakade kort, även om det sakade kortet skulle vara högre än det högsta i rätt färg.
 • Sang
  Sang (från franska sans (”utan”) är ett begrepp i kortspel. Att spela sang betyder att spela utan trumf, det vill säga ingen färg har automatiskt högre rangordning än någon annan. Det förekommer exempelvis i bridge.
 • Stick
  Ett stick i kortspelssammanhang är en samling kort som en spelare vunnit i en omgång. Ett stick består vanligtvis av lika många kort som antalet spelare.
 • Svit
  Se Färg ovan.
 • Talong
  Talong, del av kortleken från vilken spelarna drar nya kort under ett kortspel. Talongen är oftast placerad med baksidan upp.
 • Trumf
  Trumf eller trumffärg, begrepp inom kortspel. Trumf är den färg som med automatik rangordnas högre än alla andra färger i ett sticktagningsspel. Valörerna inom trumffärgen rangordnas på vanligt sätt och efter alla dessa kommer sedan valörerna i övriga tre färger.Det förekommer två huvudsakliga regelvarianter för hur trumf får användas:

  1. Man får fritt trumfa trots att man kan följa färg.
  2. Man måste följa färg om man kan annars får man trumfa eller saka.

  Att spela utan trumf kallas att spela sang.

  I följande kortspel förekommer trumf och sang:

  • Bridge
  • Nittionio
 • Valör
  Valör är en av de två egenskaper som entydigt bestämmer ett korts identitet i en vanlig fransk-engelsk kortlek. Den andra egenskapen är färg. Den fransk-engelska kortleken har följande 13 valörer:ess, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, knekt, dam, kung.

11 reaktioner till “Kortspelsintroduktion”

 1. Tack för en informativ sida om kortspel. I min ungdom spelade jag ett kortspel med annorlunda spelkort. ”Kille” Utalas ”tjille”.

  Känner du (ni) till reglerna för detta och spelas det Kille idag?

 2. Hej!

  Jag spelade mycket ett spel som heter tolvan för många år sedan. Men nu kommer jag inte ihåg reglerna.

  Har någon dessa regler att tillkännage mig?

  Nicklas

 3. Hej!
  Jag heter fredrik spelar ett spel med thailändskor som man har 3kort på handen men ska ha så nära 9 som möjligt lr stege triss mm.

  Jag skulle vilja veta regler mm så maila mig en sida som jag kan hitta det lr namnet på spelet jag spelat det kommer från Thailand antagligen?

 4. Hej!

  Kan någon reglerna till ett kortspel som heter ”Hästen Pärson” på svenska eller ”Hasty Patiance” på engelska?

 5. fredrik Says:
  02 augusti 2008, 15:22
  Hej!
  Jag heter fredrik spelar ett spel med thailändskor som man har 3kort på handen men ska ha så nära 9 som möjligt lr stege triss mm.

  Jag skulle vilja veta regler mm så maila mig en sida som jag kan hitta det lr namnet på spelet jag spelat det kommer från Thailand antagligen?

  Spelet ”GAO ”
  Regler 9 :
  1: Tre lika kort är det bästa man kan få. Alltså en triss.

  2: Stege i färg är det näst bästa man kan få. Ess räknas som 1.

  3: Kung, Dam, Knekt i olika färger är det 3 bästa man kan ha.

  4: Tre lika kort i samma färg alltså spader, Hjärter, ruter eller klöver är det 4 bästa man kan ha.

  SPELET ÄR ENKELT: Klädda kort som Kung, dam, knekt räknas som 0, Ess räknas som 1.

  Då man har 3 kort på handen så lägger man i hopp alla tal, blir summan över 10 drar man ifrån 10. Exempel: Knekt-9-7 räknas som 6 då 0+9+7=16 -10 blir 6. Då det högsta talet i spelet är 9

  2: Man börjar spelet med insatts tex. 10 – 20 baht.

  3: Målet med kortspelt är och få 9 totalt eller det jag nämnt ovan. Exempel: Ess-Knekt-8 = 9

  4: Om man nu råkar få det samma som banken när spelet är slut. Så räknas nu Ess som det högsta, 2 som det lägsta. Om man nu sitter på samma kort som banken med ett Ess. Så är det samma som i poker när det gäller färg. Spader är högst sedan hjärter, ruter och klöver.

  Sedan har dom sina egna regler med insatts och nytt kort. Kommer inte ihåg. Men som du ser ovan så är reglerna enkla. Kommer ihåg att man fick masser av pengar om man hadde triss eller stege i färg av Kung, dam, knekt.

  Det viktiga är och veta det jag beskrivit ovan. Tror man var tvungen och visa sina kort direkt om man fick 7 totalt på given. Så fick man betalt direkt.

 6. Letar också efter reglerna i Hugo, hur man spelar det, hittar dock inga svar.

  Jag kommer ihåg allt utom hur många kort man ska ha, tror jag. Man har tre eller fyra kort på hand när man spelar. Sen gäller det att samla par (samma nummer).

  Har jag t.ex två 3:or lägger jag dem åt sidan, synliga. Tar upp så jag har fullt antal kort igen. Om jag får par igen lägger jag dem ovanpå de tidigare paren.

  Om jag får alla fyra av samma nummer är min hög låst. När alla samlar sina högar får man ta ifrån varandras högar, även från givhögen.

  Man avslutar sitt drag genom att saka ett kort. När högen är slut räknar man samman sina poäng: 2-9=5poäng/kort, 10-kung=10poäng/kort, ess=25poäng/kort.

  MEN är det någon som vet hur många kort man ska ha på hand och om man börjar sin omgång genom att lyfta ett kort i högen?

  Någon som kommer ihåg ett kortspel som heter Nollan?

  Gällde att få så få poäng som möjligt. Allt avslutades med att man vände upp ett kort som man fått tilldelat med baksidan upp, minns jag…

 7. Man har två kort när man spelar. Den som börjar har tre och sen slänger han/hon ett som den inte vill ha. Nästa drar ett från högen eller plockar nångons par. Satt och letade efter hur man spelar, kunde bara komma ihåg hur man började. Tack för reglerna nu ska jag lärm mina söner hur man spelar.

 8. På slutet av åttiotalet spelade vi ett kortspel där de fyra knektarna låg uppe på bordet sen satsade man 25-öringar och lade på knektarna och det gick ut på att vinna 25-öringarna. Vad det hette och hur man gjorde har jag totalt glömt men det var ett väldigt kul kortspel. Är det någon som kommer ihåg?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *