Pokerspel

Pokerspel är en stor kortspelsgrupp som innehåller ett element av vadslagning.

Inledning

Gemensamt för alla ”äkta” pokerspel är att de alla är vadslagningsspel där deltagarna satsar pengar (eller något substitut för pengar) på vem som har eller kan få den bästa kombinationen av kort. Det som varierar mellan de olika pokerspelen är kort sammanfattat vilka kombinationer av kort som används samt hur satsningarna går till.

Många pokerspel är mycket skicklighetskrävande och det arrangeras pokerturneringar i Sverige och många andra länder. Man kan också spela poker på kasinon eller på Internet. Andra pokerspel spelas nästan bara privat i hemmen, s.k. ”hemmapoker”, och dessa varianter är ibland lite mer slumpmässiga och något mindre skicklighetskrävande.

Det finns också vissa spel (inte sällan med ordet ”poker” i namnet) som ej är riktiga pokerspel, men som bygger på de kortkombinationer som används i poker. Exempel på sådana ”oäkta” pokerspel är hasardspel som Pai Gow och Caribbean Stud Poker, videopoker, samt skämtsamma saker som klädpoker och spritpoker. Tveksamma varianter (som kan ses som poker beroende på hur man definierar ”poker”) är Enkortspoker, Guts och Indianpoker.

Poker

 

Grunderna

Reglerna som ges nedan är allmänt hållna och gäller för de flesta av de vanligaste spelformerna. Observera att man inte kan spela poker bara för att man känner till dessa grundläggande principer, man måste också lära sig detaljreglerna för den spelform man vill spela. För utförligare beskrivningar, se länkarna till de enskilda spelen längst ner på denna sida.

Man måste också kunna reglerna för satsandet, hur visningen går till samt pokerhänderna och deras rangordning. I pokersammanhang används särskilda engelska bokstavsförkortningar för valörerna:

 • A=ess
 • K=kung
 • Q=dam
 • J=knekt
 • T=tia
 • 9
 • 8
 • 7
 • 6
 • 5
 • 4
 • 3
 • 2

Läsaren förutsätts också känna till vanliga kortspelstermer som valör och färg etc. Se kortspelsintroduktionen för mer information.

Poker är en kombination av kortspel och vadslagningsspel som spelas mellan två eller flera deltagare. Man spelar med en vanlig fransk-engelsk kortlek med 52 kort. Valörernas rangordning är den vanliga, och ess kan räknas både högt och lågt. Varje deltagare spelar för sig själv, lagspel är ej tillåtet. Under pågående giv får kvarvarande deltagare inte utbyta information om vilka kort de sitter med.

Varje deltagare har från början en uppsättning marker (jetonger, chips), och det går ut på att vinna så mycket marker som möjligt. Markerna kan ha olika valörer och normalt motsvarar de vissa belopp i riktiga pengar. I privata partier spelar man ofta med pengar direkt.

Ett parti består av ett antal givar (omgångar) som spelas efter varandra. Alla behöver inte deltaga i varje giv, och mellan givarna har spelarna alltid rätt att lämna partiet samtidigt som nya deltagare kan ansluta sig. I varje giv kan de som deltar göra insatser med sina marker som efter varje avslutad satsningsrunda hamnar i en gemensam pott.

Efter varje giv ges potten till den eller de som vinner given. Det man satsar på är att man har eller kan få den bästa kombinationen av kort, en sk pokerhand. I poker spelar man inte med korten som i vanliga kortspel. Oftast gör man inte så mycket alls med dem förutom att dela ut dem och titta på dem. Det man framför allt gör under spelets gång är att spekulera i olika kortkombinationers värde. Spekulationerna manifesteras i satsandet av marker. Exakt hur satsningarna går till är fastslaget i reglerna för satsningsrundorna.

När man i en giv tror att man inte har någon rimlig chans att vinna kan man lägga sig, vilket innebär att man oåterkalleligt säger upp sitt intresse i potten samtidigt som man slipper betala mer till den. Har man väl lagt sig får man inte sedan satsa mer i samma giv.

Om man å andra sidan tror att man kommer vinna potten vill man ju att den ska bli så stor som möjligt och då gäller det att få andra att bidra till att potten växer. Ett sätt kan vara att höja satsningsbeloppet så att det blir dyrare för de andra att stanna kvar i spel. Man vill ju att de potter man vinner ska bli så stora som möjligt samtidigt som man bidrar med så lite som möjligt till de potter andra spelare vinner.

Spelets kort är gemensamma (då läggs de på bordet) eller privata (då ges de till var och en). Privata kort kan också vara öppna (de ligger uppslagna på bordet så att alla ser den spelarens kort) eller slutna (efter spelaren sett korten läggs de på bordet med baksidan upp eller hålls så att ingen annan ser). Efter utdelandet hålls en satsningsrunda där spelarna nu får möjlighet att satsa marker på sina kort. Man kan bara satsa på sin egen hand. Man kan inte satsa och vinna på att någon annan vinner given.

I de flesta pokerformer sker sedan ytterligare någon slags manipulering av korten eller utdelande av fler kort. T ex kan spelarna tillåtas byta ut några kort mot nya, nya gemensamma kort kan tillkomma, de kan få nya privata kort. Efter detta hålls en andra satsningsrunda.

Given fortsätter på detta sätt: efter varje manipulering/kortutdelande hålls en ny satsningsrunda. Antalet satsningsrundor och exakt vad som sker mellan dem varierar mellan de olika spelen. Minst en satsningsrunda måste hållas för att det ska bli meningsfullt, och det är sällan fler än fem. Exakt hur satsningarna går till förklaras i artikeln om satsningsrundor.

En giv kan sluta på två sätt:

 1. En spelare vinner potten genom att de andra lägger sig. Detta kan ske även innan alla satsningsrundor har avverkats. I detta fall får vinnaren hela potten utan att behöva visa sina kort. Sedan flyttas knappen ett steg medsols och nästa giv börjar.
 2. Fler än en spelare är kvar efter sista satsningsrundan. Då sker en sk visning (showdown) där de som är kvar måste visa sina kort för att kunna ta hem potten. Det kan hända att potten delas mellan flera spelare om det vid visningen visar sig att flera har exakt lika bra händer. När vinnaren eller vinnarna fått markerna i potten flyttas knappen ett steg medsols och nästa giv börjar.

Pokerteori

Poker är mer avancerat än vad man först kan tro. En förklaring till detta är att både psykologiska och matematiska aspekter av spelet samverkar. Det handlar inte bara om att sitta och vänta in lägen som statistiskt sett är mycket fördelaktiga, utan även om att skaffa sig fördelar genom att få de andra att tro att det föreligger på ett visst sätt.

När man avger sina bud i satsningsrundorna lämnar man ju samtidigt ut viktig information till de andra om ens kort. Har man en nästan säker vinnarhand kan man frestas att satsa frenetiskt samtidigt som det riskerar att skrämma bort andra spelare som inser detta och lägger sig. Då blir potten kanske ändå inte så stor som den hade kunnat bli om man hade gått lugnare fram.

Att spela väldigt irrationellt är inte heller bra, d.v.s. att ofta satsa och höja på skräpkort eller ofta behandla de bra korten blygsamt. De andra spelarna kommer visserligen att få svårt att lista ut vad man sitter med för kort när man avger dina bud. Men man kommer ändå att förlora i längden på att man inte får in de stora potterna när man vinner, plus att man kommer att slösa bort onödigt mycket när någon annan är favorit till potten. Alltså handlar det om att hitta en balansgång mellan att spela lagom vilseledande och lagom statistiskt rätt så att man inte slösar eller missar gynnsamma lägen.

Poker har tack vare sin komplexitet och sitt djup visat sig vara ett utmärkt studieobjekt i spelteori. Poker har kopplingar till ekonomiska teorier där aktörer på en marknad fattar beslut med bristfällig information. En stor och svår utmaning för forskare inom artificiell intelligens är att konstruera dataprogram som klarar av att mäta sig med de bästa mänskliga spelarna. För att bli riktigt bra på poker måste man spela mycket för att få erfarenhet av en massa olika situationer.

Olika Pokerspel

På nedanstående pokersidor listas några vanliga pokerspel och länkar till deras respektive spelregler:

6 reaktioner till “Pokerspel”

 1. Vad heter den varianten av poker var man bjuder flera varv och samlar poäng, sedan spelar man stick för att sammla mera poäng. Tror man att man tar hem alla stick kan man säga det före för att få eventuellt mera poäng om det lyckas, annars får man minus.

  Jag har spelat det här en gång och tror det spelas i studentkretsar i Uppsala eller nåt liknande. Dvs först ett ”vanligt” poker spel och sen spelar man sick men sin hand för att samla ytterligare poäng.

  Vet någon vad det heter?

  Vill gärna få ordetliga regler om det är möjligt.

 2. Rätta regler? Då får du leta länge då det inte finns några regler som kan anses vara de rätta. Det finns ett flertal varianter. Själv har jag en variant som är vanlig i stockholmsområdet och i södermanland.

  Jag delar gärna med mig av den om du vill?

  // Fredrik

Lämna ett svar