UNO-regler

Uno kortspel


UNO är ett kommersiellt kortspel som uppfanns av Merle Robbins och spelas med en särskild UNO-kortlek. UNO var väldigt populärt på 1980-talet och spelet liknar Vändåtta. Enkla regler för UNO gör att hela familjen kan samlas kring detta spel som i USA, på 80-talet, såldes i över en miljon exemplar per år.
Antal spelare: 2-10

Rekommenderad åldersgräns: Från 7 år

Mål: Avsikten med spelet är att bli av med alla sina kort och den spelare som först klarar detta har vunnit omgången.

UNO-Kortleken

UNO-kortleken består av 108 kort med valörerna 0-9 samt symboler i fyra färger:

 • 19 kort: 0-9 i rött
 • 19 kort: 0-9 i grönt
 • 19 kort: 0-9 i blått
 • 19 kort: 0-9 i gult
 • 8 stoppkort
 • 8 vändkort
 • 8 drag 2-kort
 • 4 byt färg-kort
 • 4 byt färg drag 4-kort

Spelförberedelser

Deltagarna drar om vem som skall blanda korten. Den spelare som drar det högsta kortet blandar och delar ut sju kort till varje spelare. Överblivna kort läggs i en hög på bordet med ett kort med symbolsidan upp. När spelet börjar skall färgen på det uppvända kortet följas. Det underlättar att sortera korten på handen efter färg.

Kortspelet UNO

Korten spelas efter färg och valör. Ett kort, vilket som helst kan spelas i en och samma färg. Du kan också byta färg. Det gör du genom att lägga ett kort med samma valör fast i en annan färg på det kort som ligger med symbolsidan uppåt. Nästa spelare måste då följa färgen på det senast spelade kortet, eller använda samma valör ännu en gång i en tredje färg. När du fått rätt färg, men ett Stoppkort, tvingar du nästa spelare att stå över sin tur i denna omgång pga. Stoppkortet. Du skall alltid följa färg eller instruktion från det senast spelade kortet.

Spelar du rätt färg, men lägger ett Vändkort, vänds spelets riktning och spelaren som lade kortet före dig skall spela igen. Spelet fortsätter i denna riktning till dess ett nytt Vändkort läggs.

Följer du färgen, men lägger ett kort med symbolen Drag 2, måste nästa spelare dra två nya kort från högen på bordet. Samtidigt måste denna spelare stå över från att lägga i denna omgång.

Ett Stoppkort kan läggas på ett annat Stoppkort. Dock inte av spelaren som sitter efter den som lade det första Stoppkortet, utan av den därpå följande spelaren. Samma gäller också för Vändkort och Drag 2-kort.

Byt färg-kort är nyckelkort. De kan bara spelas om spelaren inte har fler kort i den färg som spelas. Kortet kan läggas på alla färger. Den spelare som lägger ett Byt färg-kort skall välja ny färg.

Byt färg drag 4-kortet har samma funktion. Kortet kan endast spelas när spelaren inte har kort i den färg som spelas. Kortet kan läggas på alla färger. Den spelare som lägger kortet skall välja ny färg. Spelaren som sedan står i tur tvingas dra fyra kort från högen samtidigt som han inte får lägga något kort detta spelvarv.

När det blir din tur och du inte har något kort att spela måste du dra ett kort från högen på bordet. Kan du inte heller då lägga får du stå över din tur i omgången.

Straff

Om en spelare använder sig av Byt färg drag 4-kortet, men har andra kort på handen som han kunnat spela, skall spelaren dra fyra kort extra.

Avslutning Av Spelet

För att kunna spela ditt sista kort måste du säga ”UNO!” när du lägger ditt näst sista kort. (UNO är spanska och betyder ett.) Du talar på så sätt om för dina motspelare att du bara har ett kort kvar på handen. Glömmer du att säga UNO innan spelaren efter dig gjort sitt drag, och motspelarna gör dig uppmärksam på det, måste du dra två kort från högen på bordet. Dessutom måste du stå över din tur.

Hamnar du i situationen att du har två kort på handen och spelaren före dig lägger ett kort som medför att du skall stå över eller måste dra kort, skall du följa kortets instruktion och alltså vänta till ett senare tillfälle att säga UNO.

Poängberäkning

När en av spelarna gått ut skall de övriga räkna samman poängen på de kort som de har på handen.

Korten värderas på följande sätt:

 • Alla kort från 0 till 9: kortets talvärde
 • Drag 2-kort: 20 poäng
 • Stoppkort: 20 poäng
 • Vändkort: 20 poäng
 • Byt färg-kort: 50 poäng
 • Byt färg drag 4-kort: 50 poäng

Det finns två sätt att fördela poängen:

 1. Den spelare som spelat slut på sina kort får det totala värdet av de kort som motspelarna har på sina händer. Innan spelet börjas sätts en gräns vid vilken hela spelet är slut. Den spelare som når det beslutade poängtalet, exempelvis 500 poäng, blir vinnare sammanlagt.
 2. Varje spelare räknar samman sina poäng. Efterhand som nya poäng kommer till läggs dessa samman med de poäng som spelaren har sedan tidigare. När en på förhand beslutad poänggräns nås utesluts spelaren. Den spelare som ännu inte har nått gränsen när näst siste spelaren går ut är vinnare.

Lagspel

UNO kan också spelas som lagspel, antingen i par mot par eller i lag bestående av flera spelare. Spelas UNO i par lägger den andre spelaren i ett par med sina kort när medspelaren spelat slut på sina kort. Enbart motspelarens kort räknas. Motspelarnas totala poäng tillskrivs det vinnande paret. Första par till 500 poäng är vinnare.

Spelas UNO i lag skall spelarna från de olika lagen sitta varvade. Spelare från samma lag får alltså inte sitta intill varandra. Om en spelare i det ena laget går ut kastar de övriga spelarna sina kort och motståndarna räknar samman sina kort. Här kan också en av de två poängberäkningsmetoderna som är nämnd ovan användas för fördelning av poängen. Poänggränsen för avslutning av ett spel sätts vid 500.

Ytterligare en variation är att spela UNO vid flera bord. Varje par spelar t.ex. fyra spel mot vart och ett av de övriga paren. Bägge poängberäkningsmetoderna kan användas. Vinnarparet blir det par som får högst eller lägst poängsumma, beroende på vilken metod som används.

41 reaktioner till “UNO-regler”

 1. Kan ni inte visa lite respect för dem som snackar kort!
  vi Hatar VändTia och Bluffstopp och Finns i sjön och Damnolla och alla, precis alla som ni föreslår!
  Hatar Bamse och Mumin också. MvH Joel Olsson i Hudiksvall/Finflo.

 2. hej!
  När man lägger ett byta färg kort, om jag väljer gul, får nästa person då lägga ett gult stoppkort då?
  alltså får man lägga stoppkort,väntkort(alltså udda kort) på 4+are? elr bytafärg kort?

 3. Får man lägga flera ”byta färg kort” ”byta färg +4” på varandra? dvs om jag har 2st byta färgkort och 2st +4 kort får jag lägga dem på varandra?

 4. Ja, man får:
  * Lägga flera stoppkort o.dyl. samtidigt, man måste ju givetvis ha rätt färg i botten, och korten ackulmuleras, så man kan stoppa 2 eller flera spelare genom två eller flera stoppkort.

  * Lägga stoppkort direkt efter ett färgbytarkort.
  * Lägga Färgbytarkort på varandra.

 5. Jag har inbillat mig att man får lägga fler av samma valör samtidigt om man kan, men så är det alltså inte?
  Och så trodde jag man var tvungen att inte gå ut på byt färg eller +4 kort?
  Finns det alternativa regler eller är det kanske något inofficiell variation som växt fram?

 6. Hejsan, har spelat UNO i många år men inte varit helt på det klara med reglerna. Vi har dock kört lite annorlunda men nu vet jag de riktiga reglerna.

  Vi har kört: att kan man inte lägga så får man dra upp till 3 kort. Kan man inte då går det vidare till nästa. (riktiga reglerna säger 1 kort)

  Vid stopp/+/vänd-kort så får man bara lägga ett åt gången (vid flera spelare) när det är ens egen tur för att stoppa nästa el vända håll. Är vi två spelare så kan vi lägga hur många som helst men följa färg/valör.

  Och vi får inte gå-ut på vänd/stopp/+/byta färg-korten. Utan endast med siffrorna.
  Straff har vi kört med 4 st kort från högen (riktiga 2 st)

  Men har några frågor här som jag inte riktigt får svar på här när andra skrivit sina kommentarer/frågor: om vi är flera spelare, t ex 4 st. och det är min tur, jag har två stopp-kort i samma färg, kan jag då lägga båda för att stoppa de två spelare efter mig och det blir den tredjes tur? Vändkorten kan man väl bara lägga ett i taget? För då blir det ju nästas tur.

  +2 korten likaså eller?

  Någon som nämnde +4 byta färg-korten att de kan man väl bara lägga ett åt gången? Och bara endast användas när man inte har färgen som spelas.

  När det gäller poängen så trodde jag att de som har minst poäng vinner när ngn har kommit upp till 500 poäng.
  Vinner jag, mina kort är slut, så får jag de andras poäng eller? Har jag förstått det rätt?

  Mvh Marie

 7. I reglerna som medföljer spelet så står det att man kan gå ut med vilket kort som helst, alltså även +2-kort, joker, joker +4 och stoppkort.

  Om vinnaren lägger t.ex. ett +2 kort så måste efterföljande spelare ta upp två kort som sedan räknas med i poängen.

  Vad gäller poängräkningen så är det den som FÖRST kommer till 500 som vinner. Det beror på att den som vinner en omgång får poäng efter vilka kort motståndarna har kvar i sina händer.

  Så därför är det BRA att gå ut med t.ex. ett +2-kort eller joker +4 kort!

 8. Det finns många olika officiella unoregler, som jag också tycker borde stå med.

  Ex i vanliga UNO får man bara lägga ett kort i taget.

  Med Penaliterules så får man lägga flera likadana kort, typ gröna 2or eller +2kort.
  Där får man även göra inhopp. Det vill säga att är det inte ens tur får man lägga ändå om man hinner hoppa in. Detta gäller endast att man får lägga likadana kort som redan ligger.

  Sen finns det även UNO 7-0 som betyder att när någon lägger en 7a får den välja den den vill byta kort med, och när man lägger en 0a byter alla kort i spelets riktning.

  UNO 7-0 med peneltierules innebär att om jag lägger en 7a och en annan lägger en 7a så är det den som får byta med vem den vill, och jag ”förlorade” då min 7a.

  Och man får alltid gå ut på vilket kort som helst.

  Och till Jens som undrar om flera av samma valör så är det så här.
  Om det ligger en grön 3a, får du lägga en röd 3a ELLER en blå 3a. INTE båda! Du får också bara lägga endast ett kort.
  Spelar ni med penaliterules så får du dock lägga ur många röda 3or som helst. Så länge det inte är flera av olika färger.

 9. jag undrar om jag kan vinna om jag har ett kort kvar och sagt uno och sedan när det är min tur och inte kan, tar upp två likadana (2or) och får rätt färg? är det bara för mig att vinna då eller ?

 10. Hej,

  Jag undrar vad som händer om man sagt UNO när man har ett kort kvar och sedan inte kan lägga vid nästa tillfälle. Får man då ta upp ett kort som vanligt, och ifall man kan lägga detta kort lägga det och återigen säga UNO? Eller måste man ta upp två kort och stå över?

 11. Om man har tillexempel två sexor då ska man lägga dem. det bror på om alla dens kort är exempel siffran 5 då kan man lägga alla dem och om den lägger kanske siffran 4 du har en röd 4 gul 4 och en blå 4 då kan du lägga alla dem. ps. jag äger kanske ut dig på UNO har vunnit mot 100 på UNO i skolan det är bara att köra daniel den bästa på UNO förlora jag äger ut alla fröknar skit enkelt. -.-

 12. Om man har ett färgat kort så lägg den när man har 2 kort kvar .Om man har 1 kort så säger man uno så kan du få fler kort de vill du inte ha .Om du förlörlorar blli inte arj för då har du tappat tålamodet det gillar jag inte jag.

 13. Hej UNO är ett trevligt familje spel vars regel bok alltid tycks försvinna. Dom regler som står åvan går inte helt i linje på det vis jag och vänner har spelat UNO genom åren. Många nötta Uno lekar på semestrana, så det har blivit nya lekar med tiden. Till våran upptäckt har reglerna korrigerats mellan vissa utgovor. Men det gör det samma, UNO blir fort husreglat.

  Jag har alltid spelat UNO på följande vis.
  Efter att leken har blandats och start handen på 7 kort, har delats ut till vardera deltagare. Så vänder vi översta kortet up och läger det dredvid leken. Om startskottet är ett byta färg kort så blandar vi in kortet igen. Annars gäller kortets siffra, färg och effektivt.

  Så ja, den första spelaren kan behöva ta upp två kort, bli stoppad eller bli sist i tur ordningen. Det blir en intressant start.

  Byta färg kort får man bara lägga om man inte kan spela ett annat kort från handen. Då vi har det vanliga och +4 byta färg kortet så har vi sagt att man tar 4 straff kort för +4 kortet och 2 för det vanliga kortet.

  Vi spelar även med att man får spela flera kort på sin tur, men dom måste han samma siffra. Eller lika dana special kort. Eventuella effekter från special korten blir minst sagt trevligt då kommande spelare kanske kanske behöver ta upp 2-8-12 kort.

  Stopkortet stoppar nästa spelare plus x spelare för vardera stop kort som man spelar, på sin tur.

  +2 kortet ger nästa spelare och x spelade +2 kort ger nästa spelare den summa som dom spelade +2 korten gör. Den kommande spelaren plockar upp kortet. (Om det finns några kvar) och stoppas på sin tur.

  Vändaholl kortet byter höll som vanligt, men spela flera på varandra så tappar man fort fattning om vilket håll man spelar.

  Om du inte kan spela något gott på handen så har vi sagt att man har 3 försök att dra ett kort som man kan spela. Men om man inte kan spela det 3e kortet så plockar man upp alla spelade korten på sin hand.

  För att vinna har vi spelat att man först ska bli av med alla korten på handen. När man har 1 kort kvar på hand eller kan gå ut på nästa tur med din hand, så ska du säga UNO. Om du inte säger UNO så får du 2 kort till hand. (Om det finns några kvar)

  Har aldrig spelat med ett poängsystem i UNO, Eller lagspel på det sättet som nämns ovan.

  Så här jag spelat UNO så länge jag har spelat UNO. Det är lätt att husregla om regel boken kommer bort. Men vad som är kvar av dom gamla UNO reglerna från min Farfars tid vet jag inte.

Lämna ett svar