Vändtia

Förberedelser

Kortlek med 52 kort, utan jokrar.

Varje spelare får utdelat fyra + fyra kort. De första ska ligga med valörsidan ner, de andra med valörsidan upp ovanpå de första fyra. Slutligen får varje spelare fyra kort att ha i handen. Spelarna får byta de öppna korten med sina kort från handen innan spelet börjar, men inte under spelets gång. De kort som inte blev utdelade ligger som plockhög (som ”vanligt”)

Spelet

Den som har det lägsta kortet börjar. Lägst kort i vändtia är spader tre (därefter hjärter, ruter och sist klöver, som i poker). Spelet går sedan medsols och man måste lägga samma valör eller högre på tidigare utspelade kort. När man inte kan får man ta upp max två kort från högen, därefter får man ta upp hela utspelshögen. När man inte längre har kort på handen får man spela ut de öppna korten från de fyra högarna och slutligen sen, när alla dessa är utspelade får man spela från de upp-och-ner-vända korten, men bara när man inte har kort på handen, de ska alltid spelas först.

Lägger man en tia så får man vända bort utsspelshögen, ovanpå vilken valör som helst. När man vänt bort högen får man därefter lägga först själv. Tvåan spelas som att den vore ett vanligt kort; tre är mer än två och går alltså att lägga ovanpå en tvåa, men två är samtidigt högre än ess, så den sänker spelet till grundnivå igen.

Spelet är slut när en person saknar kort. Blir man fler än fyra spelare bör man använda tre kort till varje moment istället för fyra.

34 reaktioner till “Vändtia”

 1. Hur gör man om man har enbart 3st tior på hand, måste man då lägga bort alla tre?..
  Kan man lägga en tia och sedan dra ett nytt kort som man sedan lägger?

  (vi har en liten fundering ang. detta här hemma.)

 2. om min motståndare inte har kort på handen åoch han ser att han inte kan lägga måsta men ta upp kort fårn högarna som ligger på bortdet för att sedan lägga de och ta upp högen?

 3. Reglerna är lite oklara här tycker jag.

  1. Spelarna får byta de öppna korten med sina kort från handen innan spelet börjar.

  Och jag har spelat med att man får slänga kort på motståndaren.
  Man plockar då nya kort så man hela tiden har 4 kort på handen.

  2. därefter får man ta upp hela utspelshögen.

  Vems tur är det då? Den som plockar upp högen eller nästa spelare?

  3. När man lägger de dolda korten… och inte kan.
  Får man då plocka upp nästa dolt kort?
  Eller plockar man då 1-2 kort från leken?
  Eller får man plocka upp högen direkt?

  4. Om man lägger en tvåa… är det då sin egen tur eller nästa spelares?
  Sitter man med 4st 3:or, så blir man aldrig av med dem.
  Det lågiska vore att det blir ens egen tur då… precis som med 10:or.

 4. HJÄLP….jag och min sambo har bråkat om detta i 3½år nu!! om jag tex har 4 7or, får jag lägga de på en 9a o vända? hon säger ja o jag nej! fråga två är: får man gå ut med 10a eller 2a? hon säger ja o jag nej! man ska ju lägga ett kort efter dessa ju!!! snälla svara för husfridens skull!!! Agge o Anna

 5. Spelade vändtia med sambon ikväll.. Blev lite skilda meningar, kanske nån kan hjälpa oss med vår fråga..

  Om han har en tvåa på handen, måste han lägga det kortet då eller han kan välja att ta upp högen istället?

  Har alltid trott att man i detta spelet måste lägga om man kan. Medans han menade på att han måste ha en strategi, och att han gjorde bättre i att inte lägga 2an till mej

  Hoppas på svar 🙂

 6. Här i finland heter ”skitgubbe” – ”Neger och president”, men det är ju inte samma spel som vändtia.

  Man kan ju själv välja om man använder 3 eller 4 kort i vändtia. Om man är många blir man väl tvungen att använda 3 kort eftersom packen annars inte nödvändigtvis räcker till.

  Vi har spelat så att man måste lägga om man kan, men när jag börjar tänka efter så det ju en helt huvudlös regel => man bör ju ha strategi istället, kortspel är ju trots allt strategispel!

  Om man hade 4 äss och kan lägga dom så måste man ju isåfall lägga ut dom… ganska huvudlöst. Hellre spara några mot slutet.

  Det att man inte kan gå ut med 2 eller 10 är ju inte heller någon vettig regel. Tänk om det sista kortet som ligger uppochner är en 2:a, har man förlorat då?? (knappast)

 7. SVAR till Agge och Anna

  Man får inte lägga 4 7:or på en nia eftersom 7 är lägre än 9 oavsett antalet. Man får däremot gå ut om man har en 2:a eller 10:a utan att lägga ett kort efter 🙂

  Båda har alltså rätt lycka till haha!

 8. Kolla in Wikipedia för regler. Vändtia är inte samma som Skitgubbe, utan SPANSK Skitgubbe. Tydligen är Börje som skrev ovan hösten 2007 en amatör. Möjligen efterbliven också.

 9. Spelet heter Vändtia, spelas med tre+tre kort, man får byta kort fram till första vändningen, man får lägga fyra femmor på en nia och vända. Den som vänder lägger ner ett nytt kort, tar man upp högen är det motståndarens tur att lägga ner ett nytt kort. Går man ut på en tia eller en två måste man ta upp alla kort som man har vänt.

 10. Hej jag moste bara komentera för alla som inte har spelat vänd tia att deta är väldigt uda regler. Jag har spelat med perosner från hella sverige och detta ses för mig som helt nya regler fast att jag har set en hel del variation så är detta ett väldigt konstigt sät detta är de regler som är mst använda:

  – man läger ner valfrit antal nervända kort på pordet vanligtvis 3 eller 6 (beronde hur myket ”turen ska spela in)

  – man läger ut upotvända kort på allla neråtvända kort

  – man delar ut (notera) 3 kort per person

  – man får då byta mellan korten på hand och sina egna på bordet som man vill man kan också läga två kort med samma värde på varandra som två femor på varandra eller fyra knektar på varndra o.s.v. ( vissa regler säger att om någon av sina motspelare läger ner eller har ett kort på hand så får man läga ner ett kortmed samma valör om man har det på handen eller på bordet)

  – man moste ha kort på alla nervända kort på bordet ska det ligga ett upvänt och man ska ha 3 eller flera kort på handen. (man kan få flera kort på handen för att om man läger ner kort på sina andra nerlagda av samma valör så får man ta up ett från ”högen” för att altidn ha 3 på handen. Sedan kan ma ta upp de med flera valöer och då få fler än 3 på handen.

  – det är valfri som börjar om man ha kört innan burkar det vara den som har vutit förlortat macen innan som får börja anars kan man få bestämma eller om man inte kan det gå efter de roliga relerna högst upp (det de har skivit som roliga regler)

  – det som gäller när man läger ut är att man moste lägga ut ett högre kort än de som är utlagt ES är högst och kan lägas på alla andra kort.

  – spesialkort det som nämns för 3 i reglerna på topen av reglerana är löjligt fel det är 2or som menas och de kan lägga på alla kort och så får den som spelar kortet lägga ut ett till valfrit kort kan vara vilket som helst. (vissa kan köra med att n om man läger en tvåa så får nästa spelare lägga valfrit kort istälet för den som läger ut tvåan)
  – spesialkort tio räknas som ett kort som kan lägas på vad som helst och man läger det så vänder man bort tian och de kort som kort som liger i utlägs ”högen” sedan får den som läger ut tian läga varfit kort.

  – när man läger ut ett kort så får man ta upp ett från ”ta up högen” när den är slut och alla kort på handen slut så får man börja att ta från korten som man har nerlagda på bordet. när det upvända korten är slut så får man cansa och ta ett av sina nervända kort tills att man har blirvit av med alla kort.

  – om man inte kan slå det nerlada kortet så får man cansa en gång från ta uphögen om man inte kan då så får man ta upp hela ”nerlagda” koertet

  – när man har blit av med alla kort så vinner man !! sen kan man köra om andra tredje fjärde platsen… om man vill

  – det är olika regler om man får gå ut på ett ES tia och tvåor man brukar oftast få gå ut på tior och ES men inte tvåor för att man då ska läga ett kort till men det får man själv betämma hur man gör

  jag har troligtvis glömt bort att skiva en del men en annan bra guide hur det ska spelas på riktigt är http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4ndtia där får du veta dit svar Rebecka

  för er som vill lada ner så kan nu ju be någon programerare att göra ett spel
  (jag holler på att gör ett just nu men vet inte om jag ska dela ut det)
  jag kan skiva här igen i så fal när det är klar med en länk till något ställe att lada ner MIT inte den värdelösa förfatare till artikeln (seriöst man får ju ta och ta reda på bakrundsfakta inan man skivet något sådant skäms)

  (ledsen men jag får ursäkta för stavningen.. men jag har inte tid eller lust att bry mig om det vill bar se till att folk kan få höra det riktiga reglerna till vänd tia)

 11. Ni alla suger ju

  det heter vändtia och det är 3+3 där nere sen får man byta sina kort med de där nere och om en motståndare har vi säger två sexor eller en där nere på de som är öppna så får man lägga sin sexa på den osv sen så är det den med lägst kort som börjar och hjärter är lägst….
  sen så får man gå ut på 10:a eller 2:a och man får inte lägga 4:a femmor på en 9:a för 5 är mindre än 9:o där har ni reglerna ….

Lämna ett svar