Femhundra

I Femhundra börjar varje spelare med sju kort var ur kortleken. Resten läggs i en hög mitt på bordet, med ”ansiktet” nedåt – förutom ett kort som läggs bredvid (får ej vara klätt kort) och detta kort vänds uppåt.

Spelet startar med att en spelare får valmöjligheten att antingen ta ett kort ur leken, eller det kort som ligger bredvid.

När denne tagit upp ett kort får spelaren se om han/hon kan lägga ut minst tre kort på sin del av bordet (som senare blir poäng) som antingen är i stege (måste också, i så fall vara samma färg), eller av samma valör.

Men om spelaren tar det kort som ligger bredvid leken måste denne kunna lägga ut minst tre poängkort. Annars följer böter på 50 poäng (som dras under spelets gång).

Om spelaren tar ett kort ur leken, måste inga poängkort läggas ut.

Man kan också fortsätta andras stegar eller triss genom att lägga nästa kort i ordningen bland sina poängkort, men innan man får göra det skall man åtminstone lagt utt tre kort i följd.

Turen avslutas med att spelaren lägger ett kort över kortet som ligger bredvid leken, eller om det kortet togs på bordet bredvid leken.

Då är det nästa spelares tur som spelar enligt samma regler. Målet är att bli av med sina kort, och därigenom avsluta omgången. Alternativt är att kortleken tar slut och då avslutas omgången, om inte nästa spelare vill ta upp de kort som ligger bredvid.

Poäng räknas efter en omgång ihop enligt dessa regler:

Den som avslutar omgången får 50 poäng

Ess ger femton poäng om det ligger i stegen: …dam-kung-ess (man kan inte fortsätta med en tvåa efter en sådan här stege) eller i triss/fyrtal. Ess ger fem poäng om det ligger i stegen: ess-två-tre… 10-Kung ger tio poäng 2-9 ger fem poäng

Kort som finns på hand vid omgångens slut ger dessa minuspoäng: Ess ger -15 poäng 10-Kung ger -10 2-9 ger -5 poäng.
Den som först har nått femhundra poäng, efter de omgångar som behövs, har vunnit spelet. Spelet kan gå till ett obegränsat antal poäng, beroende på hur länge man vill spela.

12 reaktioner till “Femhundra”

 1. Hej!

  Bra att kortspelsregler finns här ute!

  Jag söker regler till ett kortspel som heter ”Olsen”!

  Man kan bara gå back, i spelpoäng på korten man har kvar på hand. Straffkort finns med i spelet. Minns ej, hittar ej reglerna på nätet. Vi var ett gäng som spelade ”Maratonolsen” nätterna igenom, detta pågick i åratal och var enormt kul!

  Straffkort: spader 5?…. några till..minns ej… men om det kortet, -en läggs ut på bordet av någon som samlat dessa på hand att utnyttja vid tillfälle.. så får nästa spelare ta upp X antal kort som… hmmm… finns ngn där ute som vet/minns/har reglerna – och vilket spel det liknar, av våra andra vanligare spel?

  Bästa hälsningar,
  Inger Sällström

 2. Hej Inger
  Joodå kul spel. Jag såg din fråga när jag letade efter qandra regler. Min bror har reglerna på sin dator och hjälper dej gärna. Ingvar Grimberg heter han och jobbar på Kurs och Tidnings Biblioteket i Göteborg. Ta kontakt med honom han tipsar säkert om elaka varianter också.
  Hälsar Klas på resa.

 3. Hej. Tänkte bara säga att det är ett roligt spel som ni alla borde testa! Har ni tråkigt nu på sommaren testa detta. Iaf kommer ni bli upptagna en stund.

 4. Jag har en detaljfråga kring reglerna. Jag tror det här är ett problem som framförallt uppkommer om man endast är två spelare.

  Ska man alltid ha sju kort på handen? Och kan man i så fall fortsätta ta upp kort och bygga poäng (triss eller stegar) hur länge som helst? Alltså man lägger ut poänghögar, plockar nya kort, lägger ut poänghögar osv…

 5. Man måste inte vinna det slutliga spelet för att vinna?? om jag van spelet och fick 505 och den andre van inte spelet men fick 510 van denne då?

 6. Hej! Jag vill gärna ha reglerna till olsen!
  Blink blink! Ingvar, vill inte du lägga ut dem här?
  Tack Maria <3

 7. Jag lärde mig spelet av min farmor som kom från Skellefteåtrakten. Reglerna stämmer väl överens med hennes, fast när kortleken tog slut blandades de upplagda korten och vändes.

  mvh! / janne

 8. hej, en liten fråga om reglerna i 500. om man går ut utan att lägga tillbaka ett kort i högen, är detta då ett regelbrott? står inget om detta var man än söker. tack för svar

 9. @Joakim
  Som jag har spelat 500 så måste man lägga ett kort på ”högen” som sista manöver för att få gå ut. Har du 2 kort och det är din tur och du tar upp ett kort från högen och råkar få en triss eller stege kan du inte lägga den alltså. Det är lite drygt, men antingen får man vänta och plocka högen eller så får man försöka lägga ut sig genom att lägga två singlar.

 10. HUr ska man kunna vinna?????
  Man kan vell Inte lägga ner ett kort och sen ta upp ett eller vadå?????
  Snälla kan jag få snabbt Svar!?

 11. hej !! jag har en fråga om regler på 500..
  om man tar upp högen måste nåt av korten från högen då läggas ut på bordet ??
  till exempel, om det ligger 3 kort i högen låt säga att där ligger hjärter ess klöver knekt å ruter nio, om man tar upp högen å man lägger ut ex 3 tvåor får man göra så ???? att inget kort från högen läggs ut på bordet utan personen har suttit å ”tjuvhållit” på 3 tvåor…å plockar upp högen för dom kan va bra å ha, får man göra så ???
  MVH Agda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *