Canasta


Canasta är ett kortspel nära besläktat med kortspelet femhundra.

Detta behövs för kortspelet Canasta

 • Två kortlekar inklusive Jokrar, dvs. innehållande 54 kort vardera.
 • 2 till cirka 6 spelare.

Specificering av regler för Canasta

Innan spelet börjar har man att komma överens om hurvida man skall plocka ett eller två kort från högen när man är i tur. (här har vi valt att plocka två kort varje gång), samt om det krävs en eller två canasta för att få avsluta.

Vid lagspel bygger och räknar man tillsamans inom laget.

Spelets mål

Att genom att bygga canasta d.v.s minst sju kort av samma värde samla poäng. Röd canasta innehåller inga vilda kort och är mest värd annars kallas det svart canasta och detta markeras genom att lägga svart eller rött kort överst.

Taktik

Förhindra att motståndare plockar spelhögen.

Början

Blanda korten och dela ut elva kort till varje spelare. Lägg resten av korten med baksidan uppåt i mitten på bordet. Låt oss kalla den för högen. Ta upp ett kort från högen, lägg det bredvid högen så alla ser vad det är för kort.denna hög kallar vi för spelhögen.

Om det första kortet är en röd trea eller ett vilt kort låses spelhögen (markeras med att man lägger detta kort på andra ledden) och nytt kort tas från högen och läggs på spelhögen. Detta upprepas till översta kortet ej är en röd trea eller ett vilt kort.

Speciella regler för Canasta

 • Röda treor används inte i spelet utan är bonuskort. plockas sådan läggs den ut och nytt kort plockas. Svarta treor får endast användas till byggen vid avslut och får aldrig plockas från spelhögen.
 • Vilda kort: Tvåor och Jokrar är s.k vilda kort och gäller som vad som helst. Inga byggen med bara vilda kort är tillåtna och ett bygge får ej heller innehålla fler vilda än naturliga kort. Om ett vilt kort hamnar i spelhögen läggs det på tvären och sedan är högen ”låst”. Låst hög får endast tas om man på hand har två kort av samma höjd som det översta. Inga vilda kort får då användas.
 • Öppning: För att mäla (lägga ut bygge) första gången krävs att man har öppning. Poängen som behövs för öppning ökar enligt följande:
  • minuspoäng – öppning 15 poäng
  • 0-1499 poäng – öppning 50 poäng
  • 1500-2499 poäng – öppning 90 poäng
  • 2500-5000 poäng – öppning 120 poäng

Vilda kort får användas vid öppning men för spelhögen gäller som vid låst spelhög.

Öppningsexempel: du har 2,5,5,5,7,8,Kn,D,D,K,E. Överst i spelhögen ligger en Dam. Maximal poäng fås genom att ta upp spelhögen med hjälp av DD och sedan lägga ut DDD2 + 555 eller DDD + 5552 = 65 poäng. Observera att spelhögens övriga kort ej får användas för att uppfylla öppningsvillkoren.

Spelomgång

Spelare som är i tur har att välja på att antingen plocka två kort från högen eller ta upp spelhögen. För att få ta upp spelhögen krävs att något av följande villkor uppfylls:

 • att man har öppnat och har minst ett kort av samma värde som det översta + ett vilt kort, eller om högen är låst, två kort av samma värde som det översta.
 • att man kommer upp i poängsumman som krävs för öppning och har två kort av samma värde som det översta.
 • om spelhögen är olåst. Man har sedan tidigare mält kort av samma värde som det översta men ej gjort canasta av ännu.

Då man antingen har tagit två kort från högen eller tagit spelhögen får man mäla d.v.s lägga kort till bordet. antingen nya byggen eller lägga till kort till tidigare byggen. Om något bygge kommer upp i sju kort buntar man ihop dessa och markerar med översta kortet röd eller svart canasta. Man får även lägga till kort till tidigare gjord canasta. Man avslutar sedan sin tur med att saka ett kort.

Om det är handens sista kort och man uppfyller villkoren för utgång så går man ut (man får när man vill fråga medspelare om det är okej göra avslut). Upfyller man ej villkoren för att gå ut eller om man ej vill avsluta går turen vidare utan sakning. Vid avslut får man även bygga ut sista kortet och man får även bygga med svarta treor. Vid avslut räknas övriga spelares kort som minus till deras poäng.

Poängberäkning i Canasta

 • Joker = 50 poäng
 • Tvåa = 20 poäng
 • Fyror till och med sjuor = 5 poäng
 • Ã…ttor t.o.m. Kungar = 10 poäng
 • Ess = 20 poäng
 • Röda treor = 100 poäng per styck om laget har mält, annars minuspoäng. 400p. extra för alla fyra.
 • Svarta treor = 5 poäng
 • Röd canasta = 500 poäng
 • Svart canasta = 300 poäng
 • Avslut = 100 poäng

Efter avslut räknas alla korts värden med. En canasta med sju Knektar är alltså värd 570 poäng, 500 poäng för canastan och 70 poäng för Knektarna.

Mål

Först till 5000 poäng vinner.

38 reaktioner till “Canasta”

 1. Finns canastaklubbar i Visby och i Skåne. Annonsera om du inte bor där, riktigt många spelare finns.
  Pröva gärna sambacanasta, ännu roligare än vanlig.
  Stefan. Visby Canastaklubb

 2. Vet någon hur reglerna är när man hamnar i situationen när man kan mäla och ta högen MEN alla kort på handen går åt?

  Jag tycker det är helt OK, man spelar ju vidare med hjälp av de korten som ligger i kasthögen.

  Det här orsakade dock våldsamma protester från en motspelare som menade bestämt att man måste ha minst ett kort kvar på hand efter mälningen.

  Vi fick avbryta spelet. Ingenstans i regelböckerna finns ett liknande exempel.

  Så – vet någon? Vad är rätt?

  /Håkan

  PS vi har blivit sams igen 😉 DS

 3. Visst får du mäla trots att alla kort på handen går åt. Inget krav att ha ett kort kvar. I så fall skulle momentet ”utgång med dold hand” försvinna. Har som ordförande för en canastaklubb lusläst reglerna.

 4. Hej.

  Är det någon som vet var man kan köpa ”låda” för kort under spelet. En bekant har en sådan box som gör det lätt att flytta korten mellan de olika spelaran när man spelar vid ett större bord.
  Tacksam för tips.

 5. Vi har köpt våra ”lådor” av Finlands Canastaförbund. Kontakta någon i styrelsen där, så kanske de kan sälja en till dig. Hemsida finns.

  Vid utgång böter motpartnern endast de kort som finnns på hand.

 6. hej!
  Vi är ett gäng i Ronneby på 8st som har spelat canasta i 3år.Vi tycker att vi lärt oss spelet bra.Men vi undrar ,får man frysa högen mer än en gång och får flera frysa högen i samma spelomgång?. När det blir någon som tar högen kan det bli upp till 3000-3400poäng.
  Är tacksam för svar. Vi spelar varje Måndag mellan 13.00-16.00.
  Stig Karlsson
  0457/159 69

 7. Hej vi är ett litet gäng som spelar canasta varje måndag 13—-, till vi tröttnat.

  Nu behöver vi en eller två till medspelare för att bli ”jämna” par. Har du lust och möjlighet att hänga med oss så mejla.

  Vi är alla pensionärer så tid har vi gott om.
  Hej och välkommen! 7 glada spelare

 8. Stig, Frysning är ju när någon sakar ett vilt kort. Sen kan ju vem som hest saka vilda kort för att hålla högen, hur många gånger som helst under varje rond. Japp, ger man sen bort högen kan det bli många poäng.

 9. Har spelat i många,många år men aldrig som härom dagen. Att det är tillåtet att ta högen om man har ett lika kort på handen + ett vilt. Måste ge mig eftersom den andres regler står i ”regelverket”. Men kul är det.
  2011.01.20 Siv

 10. Jag är ”den andre” och har spelat Canasta sen jag var sex år är nu 66 år. Har nu läst div olika canastaregler och får stöd i alla att man kan ta högen, på ett kort + ett vilt ( vi säger stor jocker och liten jocker) så som vi gjort i 60 år! Så väninnan gjorde rätt som gav sig. Ny kamp i em mot henne! Canasta är kul! Berit

 11. Vi undrar om man glömmer att fråga sin medspelare om får gå ut ,och ¨gör det i alla fall.
  Blir det något straff ?. Kan inte läsa något om detta.
  Vi är ett härligt gäng 8 + 1 om det är någon som har förhider.Vi har hållt på i 4 år , men vi blir aldrig fullärda, men kul är det.
  Hälsningar hoppas på svar Stig Karlsson

 12. I vanlig canasta är det tillåtet att ”stjäla” högen med ett vilt kort + ett äkta, FÖRUTSATT att man redan har öppnat ( mälat ). För att förhindra att högen ”stjäls”, fryser man högen med ett vilt.

  Om Du glömmer att fråga din partner att gå ut, så måste Du gå ut.
  Det blir inget straff.
  Skulle det vara så att Du frågar din partner, ska vi gå ut ? och den säger nej,
  får du INTE mäla ner något kort i bordet, utan bara saka ett kort.

  Vi i Visby Canastaklubb spelar med kortlekar av märket OPTI Bridge.
  Stora siffror, håller väldigt länge. Vi köper dem av METALIMO i Malmö.

 13. Jag har läst om att ”frysa” högen. Men vad händer då den kan tas om hand av någon? 2 lika kort + det som ligger i högen, ok? Men om jag eller min partner redan lagt ut dessa kort (samma valör), så kan jag ju trots det ha 2 kort på hand, är det ok att ta upp detta och på så sätt tillgodogöra sig högen. Har varit föremål för diskussion hos oss, men vi kan inte hitta någon stans var det står vad som är rätt eller fel.
  Var kan man hitta riktigt bra regler för Canasta.

 14. Hej Görel
  Vem som har lagt ut vad är oväsentligt. Är högen ”fryst” kan bara högen tas med par.
  Vi säger att högen är fryst direkt i given. Din partner mälar och du har naturligtvis den sorten på hand, så lägger du ju inte ner dom i din partners mälning, förrän du kanske erövrar högen med just detta par.
  Har inte surfat efter regler på nätet, men maila mig din adress så kan jag skicka dig ett häfte med orginalreglerna från 1951.

 15. Hejsan!

  När man har kommit upp i högre poängnivå behövs det som sagt 120+ poäng för att mäla.

  Vad händer då med de lägre korten (4-7) om man lyckas samla en canasta i handen.

  Tex, bland mina kort har jag en canasta av 5:or som är värda 45 poäng tillsammans.

  Känns dumt att man har en canasta i handen men kan inte utnyttja situationen då man inte kommer upp i de 120+ poäng som behövs.

  Är det något jag har missat?

 16. Oscar, situationen är ovanlig, men den enda gången du INTE behöver uppnå mälningsgränsen är vid så kallad dold utgång. Det är när du har en canasta på hand , samt ett 4tal av en annan sort. Det 12e kortet kan sakas.

 17. 4 veckor till seriestart på EssJi-canasta. Ligger ni i startgroparna ? Med en så här regnig sommar så har ni säkert spelat mycket kort. Själv har jag inte hållit i en kortlek sen vi slutade i maj. Önskar er alla sköna canastastunder./Stina

 18. Traffpunkt Soder anordnar aktiviteter sasom canasta, stickcafe, bingo, syjunta och lattgympa. Vi har aven ett sprakcafe for den som vill prata och lara sig latt svenska. Vill du inte delta i aktiviteterna kan du bara komma hit for att lasa Helsingborgs Dagblad. For dig som tycker om att sy finns det symaskin att lana.

Lämna ett svar