Harpan

Harpan är ett klassiskt kortspelet som spelas ensam och är känt för att vara avslappnande samtidigt som det kräver en viss grad av skicklighet och strategi. Spelet spelas med en vanlig kortlek och syftet är att flytta alla kort till fyra grundläggande högar i stigande ordning, en för varje färg (hjärter, ruter, klöver, spader). Här är en detaljerad instruktion för att spela Harpan:

Detta behövs för kortspelet Harpan

En kortlek utan jokrar och en tom yta motsvarande ett A3-pappersark.

Spelets mål

Att bygga upp samtliga kort i nummerordning på essen.

Varianter av Harpan

Man väljer om man vill gå igenom högen (de kvarvarande korten) ett i taget, en gång eller var tredje (Las Vegas-metoden), då får man vända högen och gå igenom den igen obegränsat antal gånger. Enligt vissa är kort som lagts på någon av esshögarna låsta, medan andra anser att man får plocka upp översta och använda det igen om det behövs.

Upplägg

Man börjar med att lägga en vågrätt rad med sex dolda kort och sist ett öppet kort. På denna rad lägger man nästa rad med 5 dolda och ett öppet kort så att alla dolda kort i föregående rad täcks av ett kort men det öppna kortet i föregående rad täcks ej. så fortsätter man så rad efter rad tills man till sist lägger ett öppet kort längs ner i den första kolumnen av kort.

Spelet

Genom att bygga i fallande sekvends ock varierande färg ((svart,) rött, svart, rött ,svart) på dom öppna korten eller stegrande i samma färg på Essen (Essen läggs i fyra högar ovanför alltefter dom dyker upp) frigöra och vända upp alla dolda korten. Om någon kolumn blir tom får man flytta ner kung från högen eller från bordet kung eller sekvens med kung i topp och som ej är täckt av något kort som ej ingår i sekvensen (fallande, rött, svart, rött, o.s v. eller svart, rött, svart, o.s.v.

Lets go

Efter att ha lagt ut upplägget flyttar du ner möjliga kort dit dom passar (falland höjd, varierande färg). T.ex ♥Kn på ♣D eller sekvensen ♥8, â™ 7, ♦6 och ♣5 på en svart 9:a. Man får alltså flytta hela sekvenser om dom ej är täckta av något annat kort. Kommer dolt kort fram vändes detta och får användas direkt om möjligt. När alla möjliga flyttningar gjorts börjar man gå igenom högen. Man tar korten ett och ett eller tre och tre och lägger med framsidan uppåt i en hög framför sej. Kan det översta kortet användas så frigörs underliggande kort för användning.

Till sist

Ligger samtliga kort på essen så har patiensen gått ut.

24 reaktioner till “Harpan”

  1. Fy fan för det där spelet har suttit i från 16.00 till 22.00 och hur många gånger har jag vunnit? JO en jäkla gång!!!!! det här spelet är uppfunnet av djävulen !!

  2. Mitt dator-rekord på harpan ( ta 3 standard ) är 39 sekunder. Vi hade ganska mycket tid över förra året i skolan så vi började tävla i harpan och andra simpla spel ;P

  3. Hjälp!

    jag fattar så långt att högarna ska ha fallande valör och de översta fyra ska ha stigande med Ess som grund. Jag fattar också att jag kan flytta korten hur jag vill i högarna det övesta alltså samt de fyra översta på samma sätt. jag får också använda mig av de lvarvarande korten många gånger jag vill ;

    MEN VAD FÖR JAG NÄR MÖJLIHETERNA ÄR UTTÖMDA. När jag inte har fler kort som passar till högarna varken i kortölekshögen eller i någon av högarna.

    mvh ny igamet,

Lämna ett svar