Bluffstopp

Detta behövs

 • En kortlek med 52 kort, inga jokrar.
 • 2 till cirka 6 spelare.

Början

Blanda korten och dela ut 7 kort till varje spelare. Lägg resten av korten med baksidan uppåt i mitten på bordet. Låt oss kalla den för högen. Ta upp ett kort från högen, visa det så alla ser vad det är för kort och lägg kortet brevid högen med baksidan upp, så man inte kan se vad det är för färg eller valör längre. Låt oss kalla denna hög för spelhögen.

Spelomgång

Spelaren till vänster om givaren börjar med att spela. Det gäller att lägga ett kort som är av samma färg men av högre valör än det kortet som ligger i spelhögen. Lägsta kortet man kan lägga är en 2:a och det högsta är Äss. Spelaren bör inte visa korten han ska lägga men måste tala om vilket kort han lägger oavsett om det är sant eller falskt. Kortet läggs med baksidan upp så att ingen kan se det. Om ingen spelare sagt ”Bluffstopp” (se nedan) går turen vidare till nästa spelare.

Den spelare som inte kan lägga ett kort av samma färg och som är av högre valör har 2 alternativ:

 • Lägg ett kort och bluffa. Om föregående spelare till exempel påstått sig lägga â™ 10, så kan spelaren lägga ♥3 och påstå att det är â™ D.
 • Säg Pass! och turen går vidare till nästa spelare. Om en spelare sagt pass, och turen återkommer till spelaren efter att alla andra spelare också har sagt pass så får spelaren lägga ett valfritt kort spelet fortsätter med detta kort som grund.

Speciella regler

 • Om en spelare tror att en annan spelarer fuskar så får han säga bluffstop och kolla på kortet han precis lagt. Om spelare hade rätt får den andre spelaren ta upp alla kort i spelhögen och turen går över till spelare som synade den andre. Om spelaren hade fel och den andra spelaren bluffade inte så får spelaren som kollade på kortet ta upp alla kort i spelhögen och spelet fortsätter sinn vanliga gång.

Alternativ: Istället för att ta upp hela spelhögen tar man 3 kort från högen. Dessutom skall 1) Om det var en bluff den som synade bluffen spela ut nästa kort och det kan vara av vilken valör och färg som helst eller 2) Om det inte var en bluff den som blev synad spela ut nästa kort och han får då välja vilken färg och valör som helst.

 • Dropp är nått som är frivilligt att köra med. Kom bara överens innan ni börjar om man ska köra med det eller inte. Det går ut på att man får tappa kort i knät eller på något annat vis bli av med korten från handen utan att någon märker det. Om någon kommer på en så måste spelaren erkänna att det har skett ett dropp. 3 till 6 straff kort måste då tag upp och tvärtom om spelaren hade fel.

Mål

Att bli av med alla korten på handen.

2 reaktioner till “Bluffstopp”

 1. Hej!
  Jag tror det saknas nåt i dessa regler eller så förstår jag bara inte.

  Till slut är samtliga kort med i spelet och man kan inte bluffa om man inte själv har kortet kvar på hand som man precis säger sig lägga.
  Någon gång ska väl spelhögen kastas ur spelet, om jag minns rätt från när jag spelade detta på 80-talet.

  Informera mig gärna om vad jag inte fattat i dessa regler.
  /M

 2. Jag tolkar det som att så fort en blivit av med sina kort så är spelet slut.

  Bluffa kan man väl fortsätta med trots att alla kort är med i spelet, om man bara bestämmer att det är endast den som står på tur som får syna… eller, blir det knasigt då?

  Jag spelade oxå detta spelet när jag vara barn, men minns inte hur det gick till.

Lämna ett svar