Stress

Detta behövs

 • En kortlek med 52 kort, inga jokrar.
 • 2 spelare.

Start

Börja med att blanda och ge 26 kort till vardera spelare.

Varje spelare ska lägga 4 öppna kort framför sig. Om det finns 2 eller fler kort av samma valör så kan spelaren lägga ihop de korten till en hög. Spelaren får sen lägga upp ett till kort så det hela tiden finns 4 högar.

När båda spelarna har 4 kort/högar framför sig så ska de lägga varsitt kort i mitten. Så kortet ligger till höger om den andre spelaren kort.

Det är viktigt att båda spelarna lägger sitt kort samtidigt. För när väl korten är lagda så är spelet igång och då kan det gå undan. Ett sätt är att båda säger Ett, två, tre, där spelarna lägger sitt kort samtidigt på tre.

Spelplan

Det spelar inte så stor roll hur det ser ut på bordet. Men för att få ett hum så har jag skrivit upp hur det kan se ut.

 • Första raden blir första spelarens kort. Denna rad består av 4 högar.
 • Andra raden, cirka 30 cm ifrån blir spelraden. Denna rad består av 2 högar. Vi kan kalla dem spelhögarna.
 • Tredje raden, yterligare cirka 30 cm ifrån, blir den andra spelarens kort. Dennna rad består av 4 högar.

Glöm inte att blanda ordentligt emellanåt!

Spelomgång

Stress är ganska specielt till skilnad från andra spel. I Stress så får nämligen båda spelarena lägga sammtidigt och hur snabbt de vill. Färg spelar ingen roll i spelet. Någon kan vinna på bara en omgång med det kan krävas flera omgångar.

Almänna regler

När båda spelare har lagt upp varsitt kort så är det fritt fram att flytta en av sinna högar (som kan bestå av ett kort) till någon av spelhögarna. Men dettas får bara göra om spelarens kort är en valör högre eller lägre än vad spelhögen är. D.v.s. om det ligger de en 4:a i ena spelhögen och ena spelaren har en 5:a, 6:a, 7:a och en 10:a så kan spelaren lägga först en 5:a på spelhögen, sen en 6:a och till sist en 7:a. Men spelaren får inte lägga sin 10:a på spelhögen eftersom 10:an inte är en valör högre eller lägre av en 7:a. För att få lägga på en 7:a så måste man lägga en 6:a eller en 8:a. Absolut inte en 7:a.

Påfyllnad av kort

När man lägger kort så kommer det försvinna kort från spelarens kortrad. Så det är upp till spelaren själv att fylla på sin kortrad som det önskas. Men maximalt 4 högar får bara finnas. Glöm inte bort också att man får lägga ihop kort av samma valör på sin egen kortrad.

Stress

Du får självklart lägga på vilken av de två spelhögarna du vill, men ett tips är att man försöker lägga så mycket som möjligt på den vänstra. För när båda högarna får samma valör så gäller det att säga stress och samtidigt slå på den högra spelhögen. Den som gör det först slipper ta upp alla korten. Om det blir lika av någon anledning så tar varje spelare upp sin högra spelhög.

Viktigt är även att blanda korten man tar upp.

Slutet av spelomgången

När ingen kan lägga något så börjar en ny omgång. D.v.s. båda spelarna tar ett kort och lägger samtidigt på spelhögarna. Om ena spelaren fått slut på kort så får den andra spelare ge över ett kort så båda kan lägga samtidigt varsitt kort. Om båda spelarna saknar kort på hand och ej kan lägga ett kort tas respektive hög upp av spelarna.

Mål

Att bli av med alla kort på hand samt bli av med alla 4 högarna med kort framför sig.

13 reaktioner till “Stress”

 1. Fråga!

  När är spelet slut?
  Är spelet slut när den ena personen har slut på kort?
  Eller är spelet slut när den ena personen har slut på kort och den andra inte kan lägga mer?

  Senario:
  Ena spelaren fick slut på kort efter det kunde den andra spelaren och la kort utan att behöva lägga ut nytt kort och lyckades ”strässa” den andra spelaren.

  Så var spelet redan slut då eller var spelet fortfarande igång?

  Mvh. Stefan

 2. Tack det var jau trevligt att man kunde få reda på reglerna. Men vi undrar, borde man inte kunnat skriva det hela på en tiondel av orden??? WOw. Peace out, vi har startat en queer-festival i växjö idag!

 3. Asså för typ 2 år sen så spela jag stress hela tiden, det var det bästa kortspelet jag någonsin spelat, t.o.m. bättre än poker och shack, fast det inte är nåt kortspel men ändå bättre.

  Jag spelade mot den ända jag kunde spela emot då: min kusin, och när han började äga mig på det, så tröttnade jag. sen så glömde jag bort hur man spelade det, jag spelade inte nå mer då och jag glömde bort att lära mina kompisar, så jag kunde inte lära om mig.

  Nu först sökte jag på reglerna och nu vet jag ungefär hur man spelar det, det saknas bara en sak ”tror jag”, iallafall så som jag körde det

  Man skulle slå på den minsta högen för att få upp den i hand så att den andra spelaren får ta upp den högen med mest kort i till hand

  när var det man skulle göra så då

 4. Våra kompisar från Australien lärde oss speed som är grymt mycket bättre där har man 5 kort öppna och alla 26 kort i 5 högar med kortet högst upp uppvänt. Detta går fortare. Det kallas allsång speed på engelska

Lämna ett svar