Vändåtta

Vändåtta är en svensk kortspelsvariant som är snarlik många andra kortspel i andra länder: Mau mau, Switch, Crazy eights, Swedish rummy, Supervändåtta m.fl.

Vändåtta liknar också det kommersiella spelet UNO.

Regler

Vändåtta spelas helst med 3-5 spelare. Spelet kan till nöds spelas på två. Vill man spela fler än fem är det tillrådligt att blanda i ytterligare en lek. Spelet går ut på att först bli av med de kort man har på hand.

Given blandar och ger medsols sju kort till var och en av spelarna runt bordet. Där efter lägger han talongen mitt på bordet och slår upp det översta kortet.

Undantag:

 1. Skulle det översta kortet vara en åtta så sticks den återigen in mitt i talongen.
 2. Skulle det översta kortet visa sig vara ett Ess stannar det uppslaget men alla spelare får ytterligare ett kort från talongen)

Förhand spelar nu ut. Han har följande alternativ:

 • Han kan välja att spela ett kort som följer färg eller valör på det uppslagna kortet.
 • Han kan också välja att spela ut fler kort av samma valör och därmed byta färg. Det understa kortet måste dock vara av samma färg som det som ligger.
 • Han kan spela ut ett Ess i den färg som ligger, vilket tvingar alla motståndare att ta upp ett kort ur talongen
 • Han kan spela ut en åtta och högt säga vilken ny färg han valt i spelet, exempelvis ”Spader!”. OBS! En spelare får dock inte spela en åtta på en redan liggande åtta.
 • Kan han inte göra någonting av ovanstående får han ta upp kort ur talongen, dock max tre stycken, som han sedan spelar ut enligt ovan.

Efter att Förhand har spelat ut (eller misslyckats spela ut) ett kort enligt ovan går turen vidare till nästa man som följer ovanstående spelprocedur och så vidare.

När spelet har kommit så långt så att en spelare vet med sig att han kan gå ut i nästa omgång måste han kungöra detta genom att högt säga ”Lappen!”. Misslyckas spelaren med detta får han istället för att gå ut med sitt/sina sista kort dra tre straffkort ur talongen. Observera att det inte är tillåtet att gå ut på åtta eller Ess. (Man kan ju dock spela dessa kort som sista kort men sedan får man hoppas att nästa kort i talongen följer färg.)

Den har vunnit som blivit av med alla sina kort.

Varianter

Det finns flera varianter på Vändåtta. Bland annat kan man tillåta ”smygutgångar” där om man sitter på flera kort i samma valör så tillåts man gå ut utan att ha ropat ”Lappen!” innan.

Man kan också spela Vändåtta som poängspel genom att räkna de kvarvarande spelarnas kort och ger då värde enligt följande:

 • Ã…ttor 10 poäng
 • Ess 5 poäng
 • Övriga kort 1 poäng

Den spelare med lägst poäng efter ett överenskommet antal omgångar vinner.

7 reaktioner till “Vändåtta”

 1. Ett spel jag spelade mycket när jag var liten. När någon lagt ett ess är det samme spelares tur igen.

  Denne kan då spela ut yttligare ett ess eller valfritt kort i samma färg som det redan spelade esset.

  Kan denne inte det får denne plocka kort som vanligt.

 2. åh vilka minnen! vändåtta är det första kortspelet jag lärde mig spela när jag var barn. Lärde mig genom att titta på när mormor och morfar och deras kompisgäng spelade, med pengar. Fem-, tio- och 25-öringar. Insatsen var en krona.
  Hur kul som helst.

 3. Vi brukar köra med att när någon lägger ess så får alla ta upp ett kort och den som lägger kortet får spela ett till kort. Ess går att lägga på varandra, precis som alla andra kort.

  Lägger någon åtta på åtta gäller den färgen på åttan som ligger högst upp, istället för att spelaren ska få välja någon ny färg. Folk får lägga ut åttor tillsammans i par eller trissar men då gäller färgen för den åtta som ligger högst upp.

  Det vi är osäkra på är däremot om någon säger lappen, ett varv går, spelaren kan inte och tar upp ett kort och kan då gå ut. (Ex. sitter med spader nio, hjärter ligger, spelaren drar hjärter nio och går ut.) Vi brukade köra med att spelaren får gå ut om den får dra ett kort men har ändrat till att spelaren får gå ut. Den har ju trots allt varnat de andra spelarna att personen kunde gå ut.

Lämna ett svar