Finns i Sjön


Finns i sjön, ett väldigt enkelt kortspel för 2 till cirka 4 spelare.

 • Dela ut 4 kort till varje spelare, som de får se. Men visa inte korten för några andra.
 • Ta resten av korten i kortleken och sprid ut dem på bordet med baksidan upp. Det är dessa kort som bildar en sjö.
 • När det blir ens spelare tur så måste spelaren begära ett kort från en annan spelare. Färg behövs inte namges. Spelare får bara begära kort som han själv har på sin egen hand.
  • Om den andra spelare har kortet som den första spelaren begärde så måste den andra spelare lämna över samtliga kort i samma valör. Den första spelaren får nu fråga igen en annan eller samma spelare efter kort.
  • Om spelare inte har några av de begärda korten säger spelaren Finns i sjön och spelaren som begärde kort får plocka upp ett kort ur sjön. Turen går nu över till nästa spelare.
  • Om spelare som har begärt korten får 4 stycken av samma valör så läggs korten åt sidan.
  • Om spelare får sin hand tom så plockar spelaren upp ett kort från sjön. Så det hela tiden finns minst ett kort på handen.
 • När alla kort är spelade, så sjön är slut och spelarna inte har några kort på handen så är spelet över. Den med mest kort undanstoppade har vunnit.

10 reaktioner till “Finns i Sjön”

 1. Valör betyder ”värde”, alltså t.ex. 5, 9, knäckt ed.
  När man har alla fyra kort i en valör har man ett ”stick”.

  Två regler jag undrar över, har någon en kortoxe att titta i så att man kan få någon slags standard?:

  1
  Om man frågar efter t.ex. 5 och får titta i sjön, och så får upp just en femma, får man då fråga igen? (man fick ju det kort man frågade efter). Denna regel gör ju att det fortfarande finns spänning fast man fått svaret ”finns i sjön”.

  2
  Ska spelet gå i turordning medsols eller (vilket jag föredrar för att det blr mer dynamiskt) är det den som just fått frågan men svarat ”finns i sjön” som blir på tur?

  Tacksam för alla svar så att man får se hur spridda olika regler är, har någon en kortoxe så snälla säg om det nämns hur man gör där.

 2. Har varit inne och tittat pe5 ditt kort unrabder ke4nsla man fe5r av detta sf6ta kort. Le4ngtar ockse5 till ve5ren nu vill inte ha mer snf6. Idag ne4r jag kf6rde hem fre5n arbetet snf6ade det se5 tre5kigt men det e4r ve4l inte slut pe5 ett bra tag e4nnu.Kram ulla

Lämna ett svar