Pokémon

Grunderna

I pokémonspelen ikläder spelaren sig rollen som en aspirerande pokémontränare som ska fånga alla existerande pokémon och besegra pokémoneliten (Elite Four).

Man fångar pokémon med ”pokébollar” (Pokéballs), men man kan även få pokémon vid speciella tillfällen eller byta till sig pokémon med andra tränare eller andra spelare.

I början av spelet får spelaren välja mellan en av tre pokémon av eld-, vatten- eller grästyp, med ett eventuellt sekundärt element.

Samtidigt finns det en rival till spelaren som dyker upp under spelets gång; han/hon får välja en av de två pokémon som spelaren inte valde och väljer alltid den som har ett element som är effektivt mot spelarens pokémon.

Med varje ny generation måste man byta pokémon, som inte förekommer i den nya generation, med spel ur de äldre generationerna.

Under spelets gång finns andra pokémontränare utspridda som spelaren kan kämpa mot. Man strider då med sina pokémon och vinner om man besegrar den andra tränarens alla pokémon, då får ens pokémon erfarenhetspoäng (exp.) och tränaren får pengar.

När pokémon får tillräckligt med erfarenhet och når en viss nivå (lv.) utvecklas de till en ny pokémon. Man kan också kämpa mot vilda pokémon som man stöter på i naturen.

I en strid kan man använda alla pokémon man har med sig för tillfället; man kan ha med sig sex pokémon i sitt lag. Om en av ens pokémon blir besegrad kan man kämpa vidare med nästa, eller fly om det är en vild pokémon man strider mot. Om en pokémon blir besegrad svimmar den och man kan då rehabilitera den i ett pokécenter (sjukhus för pokémon).

Förutom att använda sina pokémon för att kämpa i strider kan man även ta hjälp av dem i andra situationer. Om de har lärt sig speciella förmågor såsom surf, fly eller dig, så kan man simma i vatten, flyga till en tidigare besökt stad eller snabbt gräva sig ut ur grottor.

De flesta av dessa speciella förmågor kallas Hidden Machines (H.M.) och skiljer sig mot förmågorna Technical Machines (T.M.) som bara går att använda en gång. HM:s kan användas hur många gånger som helst.

Varje pokémon kan bara komma ihåg fyra förmågor på samma gång, och om man vill att den skall lära sig en ny förmåga när den redan kan fyra stycken så måste man tvinga den att glömma en äldre förmåga. Det går dock inte att ersätta en förmåga lärd av en HM; dessa kan bara tas bort från en pokémons lärda förmågor av en så kallad ”move deleter”.

För att kunna komma till pokémoneliten krävs att man besegrar åtta gymledare i spelet och förtjänar deras gymnålar. Gymnålarna får man när man besegrat en gymledare och de ger fördelar till spelaren. Fördelarna kan vara att kunna hantera pokémon av högre nivå som spelaren själv inte fångat eller förmågan att använda Hidden Machines utanför strider.

En sidohandling i spelen är att en eller flera organisationer, som brukar heta något med Team försöker att mer eller mindre ta över världen. Det är spelarens uppgift som pokémontränare att stoppa dessa organisationer.

I Team Aqua, samt Magma har Pokémontränarna typiska pokémon av speciella typer (exempelvis har Team Aqua vattentyper och Team Magma eld- och jordtyper), medan i Team Rocket och Team Galactic så har tränarna Pokémon ifrån området du befinner dig i.

I spelen brukar det även finnas olika minispel, till exempel det klassiska Game Corner. Det består av olika kasinoliknande spel där man byter in sin vinst mot priser, som Technical Machines eller pokémon.

Pokémontyper

Pokémon kan vara av en eller två typer. I den senaste generationen av pokémonspelen finns det 17 olika pokémontyper. Att en pokémontyp är bra mot en annan innebär att attacker av den typen är ”super-effective”.

Drakar (Dragon)

Pokémon-drakar är bra mot andra Pokémon-drakar. Den enda typ deras attacker är dåliga mot är stål, och de är svaga mot attacker av typerna drake och is. Drakarna är inte så många, och man får oftast varken en chans att fånga dem eller ens en skymt av dem förrän mot slutet av spelet.

Några drakattacker: Dragon Rage, Twister, Outrage och Dragon Claw. Som exempel på Pokémon-drakar kan nämnas Dratini, Kingdra, Bagon och Rayquaza. Alla Pokémon-drakar har mycket höga värden på alla attribut.

Eld (Fire)

Eld-typ-Pokémon är bra mot gräs-Pokémon, insekts-Pokémon, is-Pokémon och stål-Pokémon. Eld-attacker är dåliga mot Pokémon-drakar, sten-Pokémon och vatten-Pokémon.

De första vilda eld-Pokémon man stöter på kommer oftast runt mitten av spelet. En av de Pokémon man får välja mellan i början av spelet är av denna typ. Eld-Pokémon är svaga mot attacker av typerna mark, sten och vatten.

Några eldattacker är Ember, Flamethrower, Fire blast och Lava Plume. Exempel på eld-Pokémon är Charizard, Typhlosion, Blaziken, Infernape, Rapidash, Entei, Camerupt och Chimchar. Eld-pokémon har bra special-attack.

Elektricitet (Electric)

Pokémon av elektrisk typ är ytterst effektiva mot vatten-Pokémon och flygande Pokémon. Dock har de ingen effekt på mark-Pokémon. Deras attacker är också mindre effektiva mot Pokémon-drakar och gräs-Pokémon.

Det enda som är riktigt effektivt mot en el-Pokémon är attacker av typen mark. De vanligast förekommande attackerna är Thunder Shock, Thunder Wave, Thunder och Thunder Bolt.

Exempel på elektriska typer är Pikachu, Electivire och Jolteon. Det karaktäristiska för denna grupp av pokémon är snabbhet som exempelvis Electrode, eller tungt försvar som Magneton.

Flygande (Flying)

Flygande Pokémon är bra mot gräs-Pokémon, insekts-Pokémon och strids-Pokémon. Dessutom kan attacker av typen mark inte träffa dem. Deras attacker är svaga mot el-Pokémon, sten-Pokémon och stål-Pokémon.

Flygande pokémon är svaga mot attacker av typerna el, is och sten. Flygande Pokémon är ganska vanliga, och de flesta är så kallade ”dubbeltyper”, det vill säga att de har typen flygande och en annan typ samtidigt.

Den vanligaste kombinationen är normal-flygande, men det finns andra. Några flygattacker: Peck, Drill Peck, Fly och Sky Attack. Bland flygande Pokémon kan nämnas Pidgey, Spearow, Doduo, Skarmory, Butterfree och Zubat. Flygande Pokémon har som regel hög fart och attack.

Gift (Poison)

Giftiga Pokémon är bra mot gräs-Pokémon. De kan inte skada stål-Pokémon med sina attacker, och gör också lite skada mot andra gift-Pokémon och mot mark-Pokémon, spök-Pokémon och sten-Pokémon.

Giftiga Pokémon är svaga mot attacker av typerna mark och psykisk. Giftiga Pokémon stöter man på rätt tidigt i spelet. Flera giftiga attacker kan förgifta motståndaren. Giftiga Pokémon kan själv inte bli förgiftade.

Exempel på giftiga attacker: Sludge, Sludge Bomb, Poison Sting och Toxic. Bland giftiga Pokémon kan nämnas Beedrill, Grimer, Koffing och Oddish. Många giftiga Pokémon har högt försvar.

Gräs (Grass)

Gräs-Pokémon är bra mot vatten-Pokémon, mark-Pokémon och sten-Pokémon. Gräs-Pokémon gör lite skada mot eld-Pokémon, flygande Pokémon, giftiga Pokémon, insekt-Pokémon, gräs-Pokémon och stål-Pokémon.

Gräs-Pokémon är svaga mot attacker av typerna eld, flygande och gift. Gräs-Pokémon är ganska vanliga, ofta som dubbeltyp tillsammans med gift. En av de Pokémon man får välja mellan i början är av denna typ.

Några gräsattacker är Razor leaf, Absorb och Sleep powder. Exempel på gräs-pokémon är Venusaur, Meganium, Sceptile, Exeggcute, Victreebel, Sunflora och Torterra. Gräs-pokémon har bra special-försvar och HP.

Insekter (Bug)

Insekts-pokémon är bra mot gräs-Pokémon, mörka pokémon och psykiska pokémon. Deras attacker är svaga mot eld-Pokémon, flygande Pokémon, giftiga Pokémon och sten-Pokémon.

Attacker som är bra mot insekter är eld, flygande och sten. Några insektsattacker är Twineedle, Megahorn och Leech life. Exempel på insekter är Butterfree, Beedrill, Pinsir och Heracross.

De flesta insekter, men inte alla, genomgår flera utvecklingsstadier. De som gör det blir starka ganska tidigt i spelet, men de förlorar snart försprånget. Detta gäller till exempel nämnda Beedrill och Butterfree, samt Ledian och Ariados.

Is (Ice)

Is-Pokémon är bra mot flygande Pokémon, gräs-Pokémon, mark-Pokémon och Pokémon-drakar. Deras attacker är svaga mot eld-Pokémon, andra is-Pokémon, stål-Pokémon och vatten-Pokémon.

Attacker som är effektiva mot Pokémon av denna typ är eld-, sten-, strids- och stålattacker. Is-Pokémon är ganska ovanliga. De flesta är ”dubbeltyper” tillsammans med vatten.

Bland isattacker kan nämnas Ice Beam, Blizzard och Aurora Beam. Is-Pokémon innefattar bland annat Seel, Swinub, Shellder och Jynx. Is-Pokémon har ofta högt special-försvar.

Mark (Ground)

Mark-Pokémon är bra mot el-Pokémon, eld-Pokémon, giftiga Pokémon, sten-Pokémon och stål-Pokémon. Elektricitet påverkar inte Pokémon av denna typ.

De kan inte träffa flygande Pokémon med sina attacker och de är också svaga mot gräs-Pokémon och insekts-Pokémon. Attacker som är effektiva mot mark är gräs, is och vatten.

Mark-Pokémon är det bästa försvaret mot elektricitet i spelet. Mark-Pokémon finns både som singel- och dubbeltyper, oftast tillsammans med sten.

Mark-attacker värda att nämna är Dig, Earthquake och Magnitude. Bland mark-Pokémon finns bland annat Golem, Sandshrew, Diglett och Numel. Mark-Pokémon har hög attack.

Mörker (Dark)

Mörka Pokémon är bra mot Pokémon-spöken och psykiska Pokémon. Psykiska attacker kan inte skada dem. Deras attacker är svaga mot andra mörka Pokémon samt Pokémon av typerna strid och stål.

Attacker av typerna insekt och strid är bra mot mörka Pokémon. Mörka Pokémon är det bästa försvaret mot psykiska Pokémon och Pokémon-spöken. Det finns inte så många, och alla utom fem är dubbeltyper.

Attacker av denna typ är bland annat Bite, Crunch, Faint Attack och Dark Pulse. Mörka Pokémon innefattar bland annat Houndour, Murkrow och Umbreon. Många mörka Pokémon har hög special-attack.

Normal (Normal)

Pokémon av typen normal är ganska bra (varken super-effective eller not very effective) mot de flesta pokémontyper. Deras attacker gör mindre skada mot sten-Pokémon och stål-Pokémon och gör ingen skada alls mot spök-Pokémon.

Normala Pokémon är svaga mot attacker av typen strid och attacker av typen spök gör ingen skada alls mot dem. Detta är en av de vanligaste Pokémon-typerna. Bland normala attacker kan nämnas Tackle, Quick Attack, Giga Impact och Hyper Beam.

Exempel på normala Pokémon är Rattata, Arceus, Jigglypuff, Miltank och Whismur, men även flera flygande Pokémon som Pidgey och Taillow är av typen normal. Som regel har normala Pokémon bra attack.

Psykisk (Psychic)

Psykiska Pokémon är bra mot giftiga Pokémon och strids-Pokémon. Deras attacker är svaga mot andra psykiska Pokémon och mot stål-Pokémon. Mörka Pokémon påverkas inte alls av psykiska attacker.

Attacker av typerna insekt, mörker och spök är effektiva mot sådana här Pokémon. De här Pokémon börjar förekomma ganska tidigt i spelet. De är ganska mångsidiga.

Vanligast är singeltyper, men dubbeltyper förekommer också. Bland psykiska attacker kan nämnas Psybeam, Psychic, Extrasensory och Hypnosis. Psykiska Pokémon innefattar bland annat Abra, Drowzee, Espeon, Starmie och Xatu. Psykiska Pokémon har i regel hög special-attack.

Spöke (Ghost)

Pokémon-spöken är bra mot psykiska Pokémon och andra Pokémon-spöken. Deras attacker gör ingen skada mot normala Pokémon och är också svaga mot mörka Pokémon och stål-Pokémon.

Attacker av typerna normal och strid kan inte träffa dem alls, men andra spök-attacker är bra mot dem, liksom attacker av typen mörker. Spöken är unika i de att de är immuna mot två attacktyper.

Spöken är ovanliga och förekommer oftast sent i spelet. I de spel som har inbyggd klocka kan man bara hitta dem om natten. Bland spök-attacker kan nämnas Shadow Ball, Shadow Punch, Astonish, Night Shade och Destiny Bond.

Pokémon-Spöken: Gastly, Duskull, Misdreavus och Shuppet. De flesta Pokémon-spöken har hög special-attack.

Sten (Rock)

Sten-Pokémon är bra mot eld-Pokémon, flygande Pokémon, insekts-Pokémon och is-Pokémon. Sten-attacker gör lite skada mot mark-Pokémon, strids-Pokémon och stål-Pokémon.

Attacker av typerna gräs, mark, strid, stål och vatten är bra mot sten-Pokémon. Sten-Pokémon är starka mot normala Pokémon, något som är ganska sällsynt. Det finns inte så många olika att välja mellan, och singeltyper är ovanliga.

Stenattacker: Rock Throw, Rock Slide och Ancientpower. Sten-Pokémon: Geodude, Onix, Rhyhorn, Aerodactyl, Omanyte och Kabuto. De flesta sten-Pokémon har högt eller mycket högt försvar.

Kamp (Fighting)

Kamp-pokémon är bra mot is-Pokémon, normala Pokémon, mörka Pokémon, sten-Pokémon och stål-Pokémon.

Stridsattacker gör mindre skada mot flygande Pokémon, giftiga Pokémon, insekts-Pokémon och psykiska Pokémon och kan inte skada Pokémon-spöken alls. Attacker av typerna flygande och psykisk är bra mot strids-Pokémon.

Dessa Pokémon är inga krigsivrare, men de är duktiga på kampsport. Det finns många att välja mellan och de flesta är singeltyper. De kan göra processen kort med normala Pokémon, ganska sällsynt.

Stridsattacker: Karate Chop, Arm Thrust, Seismic Toss, Cross Chop och Focus Punch. Exempel på strids-Pokémon: Machop, Makuhita, Breloom, Blaziken, Mankey, Hitmonlee och Hitmonchan. Kamp-pokémon brukar ha hög attack.

Stål (Steel)

Stål-Pokémon är bra mot is-Pokémon och sten-Pokémon. Deras attacker gör mindre skada mot andra stål-Pokémon samt Pokémon av typerna elektricitet, eld och vatten.

Attacker av typerna eld, mark och strid är bra mot dessa Pokémon. Stål-Pokémon är de mest defensiva av alla Pokémon. Över hälften av alla typer (10 av totalt 17) gör reducerad skada mot dem och gift kan inte skada dem.

Många typer nästan helt utan svagheter gör minskad skada mot just stål. Stålattacker: Iron Tail, Steel Wing, Metal Claw, Meteor Mash.

Stål-Pokémon: Steelix, Magnemite, Scizor och Metagross. De flesta stål-Pokémon excellerar i försvar och special-försvar.

Vatten (Water)

Vatten-Pokémon är bra mot Eld-Pokémon, Mark-Pokémon och Sten-Pokémon. Vatten-attacker är svaga mot Drak-Pokémon och Gräs-Pokémon.

Vatten-Pokémon är svaga mot attacker av typerna elektricitet och gräs. Detta är en av de vanligaste Pokémon-typerna, och man börjar stöta på Pokémon av denna typ ganska tidigt i spelet.

En av de Pokémon man får välja mellan i början är av denna typ. Några vattenattacker är Water gun, Hydro pump och Waterfall.

Exempel på vatten-Pokémon är Blastoise, Feraligatr, Swampert, Empoleon, Gyarados, Suicune, Sharpedo, Psyduck och Manaphy. Vatten-pokémon har bra special-attack/försvar.

Lämna ett svar