Tecken

Detta behövs

 • En kortlek på 52 kort, alternativt en joker också.
 • 4 spelare.
 • Ett bord så ni kan sitta med er lagkamrat mitt i mot på andra sidan bordet, samtidigt som ni har ert motståndarlag på höger respektive vänster sida av er.

Förberedelser

Dela upp er i två lag. Varje lag bör komma på ett tecken de kan signalera varandra med. Exempel på olika tecken man kan ha är:

 • Dra i örsnibben.
 • Fälla ihop korten.
 • Sträcka på sig.

Vad som helst med andra ord men ni får bara bestämma er för ett tecken. Att använda flera tecken samtidigt är inte tillåtet.

Sortera ut alla knäktar, damer, kungar, äss och en joker. Om det inte finns en joker så går det bra att ta en 10:a. Totalt ska det bli 17 kort.

De andra korten delas upp i två lika högar på bordet.

Spelomgång

Börja med att dela ut alla de höga korten till alla spelarna. Den som får 5 kort börjar.

I en spelomgång så gäller det att få alla korten av samma valör. D.v.s. alla kungar eller alla äss. Joker räknas som valfritt kort. När du får ett kort från spelaren från höger så plockar du upp det. Byt ut det om det är något du vill ha och sen skickar vidare ett kort till spelaren på vänster sida.

När någon har fått 4 kort i samma valör, eller 3 kort i samma valör plus en joker så är det dags att göra tecknet till lagkamraten. När lagkamraten förstår att du har de rätta korten så slår ni samtidigt på varsinn hög på bordet. Plocka upp varsitt kort från högarna och spara dem.

Speciella regler

 • På första varvet, alla måste ha tagit upp ett kort och skickat vidare, så får man inte slå på högarna i mitten.
 • Om motståndarlaget kommer på ert tecken så får de ta upp 2 kort. Om de gissar fel så får ni tar upp 2 kort.
 • Om motståndarlaget märker att ni håller på slå och de hinner före att slå på korten så får de ta upp ett eller två kort beroende om de slog först på ena eller båda. Om du hann slå på en högen och motståndarlagen hann slå på den andra för att din lagkamrat var för långsamm så får du ta upp ett kort från den högen du slog på och motståndarlaget ett kort från den högen de slog på.

Mål

Spelet är över när alla de korten från de 2 högarna är slut. Då ska lagen räkna hur många poäng de har fått ihop. Om de fått ett kort med valören 3 så är den värd 3 poäng. Ett kort med valören 8 ger 8 poäng och så vidare. Laget med flest poäng vinner.

35 reaktioner till “Tecken”

 1. haha.. jag är numera östgöte och ingen förstår vad man menar när man säger Kotte. Här kallas det bara för Tecken. kul att fler säger Kotte 😀

 2. Vi kallar de kotte! Vi bor i skåne men vi lärde oss det av två göteborgare… Vi har åxå hört att de kallas tecken-poker.

 3. Hej,
  Vill tillägga att vi kallade detta spel för Jena, och vi hade 3 högar att slå på (inte 2), dvs 4 spelare – 3högar = en hög för lite. Vi brukade också luras att vi hade fått rätt kort, och slog då brevid högarna. Om motståndarlaget då slog på högarna så förlorade de.

  Detta är det bästa kortspelet jag kan minnas att vi spelade på rasterna

 4. Här i halmstad heter det Signalpoker och vi har en tvåa med istället för en joker. tvåorna man har i ”poänghögarna” blir värda 20 poäng istället för 2 !

 5. vem kan det bästa tecknet, till kotten som vi kallade det i skåne :P. Snälla behöer så fort som möjligt!

 6. I Halmstad säger vi signalpoker, sen har vi hjärter 2 som ”joker”. Kul och se hur det skiljer sig!

 7. Det är sååå kul! körde det typ förut 24/7 med mina kompisaar<3
  DOCK är reglerna egentligen att man ska sitta tvärs emot sin lagkamrat, annars kan man lätt fuska genom att bara stöta till varandra med benen under bordet. Då är det också lättare att nå till båda högarna 🙂 Och så kan man inte skicka korten ens medspelare vill ha till han/henne 🙂

 8. kotte? tecken? knege? flört? hahahahha vad alla har olika roliga namn!
  Men här i Sandviken säger vi Catch 😉

  PS!! Mejla mig på gosupermodel.se om ni har bra tecken man kan göra!! 😀
  jag heter laxfile:D på gosupermodel 😉

 9. I Helsingborg heter det kotte. Vi spelar även en variant utan jokern. Då använder man alla 10:orna istället och har alltså 5 kort på handen från början. Sedan skickar alla vars ett kort samtidigt. Då blir det svårare att se de andras tecken och mer spänning. Rundorna varar också lite längre och avgörs inte lika snabbt av den som fått jokern och bara måste få 3 kort lika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *