Nätpoker Innebär Stora Risker för Spelberoende

Statens folkhälsoinstitut avråder regeringen från att ge Svenska Spel tillstånd för nätpoker och andra internetbaserade spel. Forskning visar att nätpoker och andra spel om pengar på Internet ökar risken för problematiskt spelande, säger Statens folkhälso-institut i ett yttrande till regeringen.

Spelen är lättillgängliga, snabba och anonyma. De är konstruerade med ett antal funktioner, som t ex pregnanta synintryck och snabba bildväxlingar, vilket bidrar till att spelaren lätt kan gå in i ett tillstånd av hög koncentration.

En forskningssammanställning som tagits fram på uppdrag av Statens folkhälsoinstitut visar bl.a att:

  • Poker på Internet är ett spel som lockar spelaren att överskatta betydelsen av den egna skickligheten.
  • Betoningen på skicklighet attraherar nya grupper som inte spelat spel om pengar tidigare.
  • Poker på Internet är ett högriskspel för utveckling av spelberoende och att personer som har psykiska problem är särskilt utsatta.

Spel på Internet lockar främst unga personer. En studie av World Internet Institute visar att det är unga män (18-24 år) som använder Internet mest. Unga personer använder Internet socialt och interaktivt via email och i chattrum. Spelsajterna som finns idag har liknande funktioner.

Stödlinjen för spelberoende har noterat ett ökat antal samtal från unga som anger poker på Internet som ett problemspel. Huvuddelen av pokerspelarna var yngre än 25 år, samtliga var män och många hade inte spelat andra spel regelbundet tidigare.